BiH
0

Pripadnici Oružanih snaga BiH vraćaju se sutra iz Gruzije

SRNA
Foto: arhiva
Foto: arhiva
U BiH sutra bi trebalo da doputuje druga grupa pripadnika Oružanih snaga BiH koja je učestvovala u vojnoj vježbi NATO-a u Gruziji, izjavio je Srni ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

On je pojasnio da se jedna grupa pripadnika Oružanih snaga BiH već vratila iz Gruzije, jer je riječ o vojnoj vježbi koja ima više sadržaja.

Ministar Cikotić je rekao da ni on nije još upoznat sa detaljima učešća pripadnika Oružanih snaga BiH u vježbi u Gruziji, čiji je cilj bio pomoć civilnim strukturama vlasti u prirodnim katastrofama.

Cikotić je napomenuo da je vježba bila kompleksna i da vojnici iz BiH kažu da je za njih bila veoma korisna, ali i da su u manjoj mjeri imali utisak tenzija, što nije smetalo da se vježba u potpunosti realizuje prema planu i zamisli.

BiH već treću godinu učestvuje u vježbama "Kooperativ lanser" i "Kooperativ longbov", a na NATO vježbama u Gruziji učestvovala je sa osam oficira, dva podoficira i sedam vojnika. 

U Gruziji je od 5. do 20. maja održana vježba "Kooperativ lenser", a od 19. maja do sutra provodi se vježba "Kooperativ longbov" u kojoj BiH učestvuje u skladu sa Individualnim partnerskim planom za 2009. godinu.