Protiv nevremena
352

Pripadnici Oružanih snaga BiH u Bihaću čiste ulice i uklanjaju snijeg sa trotoara

Piše: M. Ć.
Foto: Grad Bihać
Pripadnici Oružanih snaga BiH iz vojne baze "Adil Bešić" u Bihaću izašli su danas na ulice ovog grada i uključili se, zajedno sa zaposlenicima JKP Komrad, u akciju čišćenja snijega sa trotoara.

Vojnici su čistili trotoare na gradskom mostu, prilaze OŠ Harmani I i II, te trotoare u ulicama Bedem, Sarajevska, Bihaćkih branilaca i Đačka.

"Hvala našim vojnicima koji su se odazvali na naš poziv i dali veliki doprinos da se očiste trotoari na najprometnijim lokacijama u našem gradu. Mehanizacija i ljudstvo je na terenu i stanje u gradu je normalizirano i zahvaljujem svima koji su učinili maksimum napora da život u gradu ne stane i pored visokog sniježnog pokrivača", istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, istakavši da je za vojnike obezbijeđena hrana i topli napitci.

On je jučer uputio zahtjev Ministarstvu odbrane BiH za angažman pripadnika Oružanih snaga BiH iz kasarne "Adil Bešić", kako bi se u koordinaciji sa gradskim službama, vršilo čišćenje pješačkih prilaza školskim i zdravstvenim ustanovama, kao i trotoara u središnjem dijelu grada.

Iz Gradske uprave su istakli da je sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo danonoćno na terenu, te da su svi putni pravci prohodni. Za sada nema prekida u snabdijevanju električnom energijom i odvozu smeća, osim ulicama u koje kamioni za odvoz smeća ne mogu ući. S obzirom na obilne padavine i težak snijeg koji je zadesio ovaj dio BiH, stanje ipak ocjenjuju zadovoljavajućim, pozdravljaju napore radnika koji danonoćno rade na održavanju gradskih ulica prohodnim, te mole građane za razumijevanje.

Iz Službe za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijskih poslove Grada Bihaća podsjetili su sva pravna i fizička lica i upravitelje zgrada na obavezu uklanjanja snijega i leda na prilazima individualnim i kolektivnim stambenim i poslovnim objektima, te na obavezu uklanjanja snijega i leda sa krovova objekata i prostora ispred njihovih objekata.

Također, građanima je upućena molba da u što manjoj mogućoj mjeri koriste vlastite automobile kako bi na taj način rasteretili unutargradski saobraćaj.