BiH
0

Pripadnici Oružanih snaga BiH na vježbi u Gruziji

SRNA
U Gruziji danas počinje vojna vježba NATO-a na kojoj će učestvovati i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Iz Ministarstva odbrane Srni je potvrđeno da će pripadnici Oružanih snaga BiH otputovati ove sedmice u Gruziju. Na vojnoj vježbi učestvovaće osam oficira, dva podoficira i sedam vojnika iz BiH.

Neke od zemalja odustale su od učešća u ovoj vježbi, a među njima je i Srbija, zbog protivljenja Rusije da se održe manevri NATO-a.

Rusija podsjeća da je vojna vježba američkih i gruzijskih snaga prethodila gruzijskom sukobu sa Južnom Osetijom.

Planiranje vježbe u Gruziji započeto je u proljeće 2008. godine, a bilo je predviđeno učešće 20 zemalja, u okvirima programa "Partnerstvo za mir", "Mediteranski dijalog" i "Istambulska kooperativna inicijativa".

"Ne postoji ništa sporno što bi moglo da utiče na odnose NATO-a i zemalja koje odluče da ne učestvuju u vježbi u Gruziji, koja će biti održana od 6. maja do 1. juna u okviru žPartnerstva za mirž", izjavila je portparol NATO-a Karmen Romero.

Kao odgovor na oštre kritike koje se ovih dana povodom ove akcije mogu čuti iz Moskve, iz NATO-a poručuju da je vježba pripremana odavno i da je Gruzija izabrana da bude zemlja domaćin mnogo pre izbijanja tamošnje krize, kao i prije krize koja je potom zahvatila odnose NATO-a i Rusije.