Pokazna vježba u Nemili
0

Pripadnici MUP-a ZDK uvježbavali sprečavanje građanskih nereda

FENA
(Foto: MUP ZDK)
U Nemili kod Zenice, u krugu objekta Omladinskog naselja (bivša vojna kasarna), danas je izvedena pokazna vježba pripadnika Jedinice za podršku i Jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom vježbi simulirane su situacije sprečavanja građanskih nereda, nereda huliganskih i navijačkih skupina prilikom održavanja sportskih takmičenja, te situacija presretanja vozila sa naoružanim osobama koje su se udaljila sa mjesta izvršenja teških krivičnih djela.

Nakon što je okončana zajednička obuka svih pripadnika navedenih jedinica, koja je realizirana u proteklom periodu u skladu sa Planom obuke, ovo je bila prilika da se na jednom mjestu prezentiraju usvojene policijske vještine te demonstriraju specifične situacije u kojim, dobro obučeni i uvježbani pripadnici policije, u vrlo kratkom vremenskom roku stavljaju situaciju pod kontrolu, a izvršioce krivičnih djela i učesnike u neredima lišavaju slobode.

Pripadnici ovih jedinica, hvataju i lišavaju slobode izvršioce najtežih krivičnih djela te učestvuju u akcijama koje se sprovode na dokumentovanju najtežih krivičnih djela. Takođe, učestvuju u rješavanju kriznih situacija izazvanih prirodnim ili ljudskim faktorima te se angažuju na osiguranju javnih skupova i drugih visokorizičnih događaja i manifestacija, na kojima se okuplja veliki broj građana, saopćeno je iz Ureda policijskog komesara ZDK.