Jednake šanse
785

Pripadnici LGBTI populacije prošetali Sarajevom i obilježili 10. godišnjicu Queer Festivala

Piše: M. N.
Pripadnici LGBTI populacije i njihovi prijatelji prošetali su danas od Akademije likovnih umjetnosti do Art kina Kriterion u Sarajevu i na simboličan način obilježili 10 godina od organizovanja prvog Queer festivala u Sarajevu.

Prilikom otvorenja događaja pod nazivom "Šetnja u našim cipelama: 10 godina poslije" organizatori iz Sarajevskog otvorenog centra podsjetili su na nemile događaje od 24. septembra 2008. godine kada je trebao biti održan prvi Queer Sarajevo festival.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Ideja QSF-a je bila da kroz kulturu i umjetnost prikaže životne priče LGBTIQ osoba. Nažalost, otvaranje Festivala je nasilno prekinuto. Nekoliko desetina građana koji su negodovali i protestovali protiv održavanja Festivala, te uzvikivali pogrdne riječi na račun učesnika, posjetilaca, policajaca i prisutnih novinara, okupilo se ispred Akademije likovnih umjetnosti. U napadima koji su uslijedili, povrijeđeno je preko 10 osoba", kazali su iz SOC-a.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Istaknuli su kako su ovome prethodile homofobne izjave pojedinih političara i festival nije održan. Deset godina nakon prošetali su kroz ulice koje na kojima su se, kako su rekli, održale bitke važne za ovu populaciju. Šetnja je prošla mirno bez ikakvih negativnih situacija.

"Izborili smo se za zakone protiv diskriminacije. Danas gledamo prema budućnosti u kojoj bez zadrške možemo govoriti o društvu jednakih šansi ne samo za LGBTI osobe već i za osobe sa invaliditetom, Rome i Romkinje, izbjeglice i migrante", kazali su organizatori.

Otvorene su dvije izložbe Vanje Lazić i Kristofa Andrića, potom su prisutni imali priliku pogledati dva filma reditelja Dana Dansena.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Drago mi je da sam tu nakoj 10 godina. Radovi su kombinacija horoskopa i onoga što SOC radi. Bilo je zanimljivo. Nadam se da ćemo ubuduće obilježavati godišnjice sretnih događaja", kazala je Lazić.