BiH
46

Pripadnici FUCZ na međunarodnoj vježbi u Crnoj Gori

FENA
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), zajedno sa predstavnicima dvadesetak zemalja, učestvovat će u međunarodnoj terenskoj vježbi upravljanja posljedicama vanrednih situacija "Crna Gora 2016.", od 31. oktobra do 4. novembra.

Terensku vježbu, koja će biti održana na lokacijama u Podgorici i Danilovgradu, organiziraju Euroatlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofepri NATO-u (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EAADRCC) i Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Aktivnosti postupanja tačaka LEMA-e (Lokalno tijelo za rukovođenje aktivnostima odgovora na vanrednu situaciju) i terenskih rukovodilaca akcija zaštite i spašavanja će biti bazirani na scenariju poplava i RHB incidenta koji će uticati na civilno stanovništvo i kritičnu infrastrukturu.

FUCZ predstavlja ukupno 13 ljudi, od toga Operativni tim broji 11 članova, direktor Fahrudin Solak je član DISTAFFA (Directing Staff - Tim za vođenje vježbe za spašavanje na vodi), a ima i jednog ocjenjivača.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine učestvovat će sa dva člana DISTAFFA i jednim članom OSOCC-a (Operativni koordinacijski centar na lokaciji), a Republička uprava civilne zaštite sa dva člana u svojstvu ocjenjivača.

U timu koji učestvuje u vježbi u Crnoj Gori su ljudi koji su prošli adekvatnu obuku i već učestvovali na međunarodnim vježbama sa sličnim scenarijem pa kao takav može odgovoriti na sve izazove ove vježbe, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Tim FUCZ stigao je u Podgoricu u nedjelju, formirao bazni kamp i izvršio sve potrebne pripreme. Danas je upriličena ceremonija otvaranja poslije koje počinju aktivnosti u okviru same vježbe.