Općina Čelić
18

Pripadnici FUCZ deminirali lokaciju na kojoj je u martu poginula jedna osoba

Klix.ba
Foto: FUCZ
(Foto: FUCZ)
Deminerski i mašinski timovi Federalne uprave civilne zaštite deminirali su lokaciju Dolovi - Čelićka Rijeka na kojoj je u martu ove godine poginula jedna osoba.

Deminerski tim "Tuzla B" i mašinski tim FUCZ s mašinom PT-300 pronašli su šest protivtenkovskih mina metalnih (TMM-1), tri protivpješadijske mine antimagnetne (PMA-3) i jednu protivpješadijsku minu rasprskavajuću (PMR-2A). Ovaj zadatak urađen je po hitnoj proceduri jer se 22. marta na ovom mjestu desila minska nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala nakon što je traktorom ušla u obilježeno minsko polje i aktivirala dvije protivtenkovske mine.

Pripadnici FUCZ-a su tada bili prinuđeni da u što kraćem roku očiste površinu do mjesta stradanja traktoriste, oko traktora i traktorske prikolice kako bi ih mašina PT-300 i mašinski tim mogli izvući iz rizične na sigurnu površinu.

Tokom izvođenja operacije deminiranja tim se susretao sa različitim otežavajućim okolnostima zbog tvrdog terena i kamene podloge. Jedan dio zadatka prostirao se kroz korito rijeke i potoka gdje je usljed padavina došlo do porasta nivoa rijeke pa je voda poplavila i odnijela markirni materijal u radnim stazama, zbog čega je tim bio primoran na ponovno markiranje radnih staza koje su već bile urađene, odnosno očišćene.

Demineri su postavili 14 numerisanih znakova trajnog obilježavanja, a deminirani lokalitet predat je Općini Čelić koja je i upoznata sa granicama očišćene površine.