Humana misija
14

Pripadnici FUCZ-a nastavljaju čistiti snijeg kako bi dječak iz sela Luka mogao doći do škole

Piše: M. N.
Dječak Hakija s mlađom sestrom
Dječak Hakija s mlađom sestrom
Iako su dva dana i dvije noći radili bez prestanka, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite danas će nastaviti čistiti putnu komunikaciju do Luka kako bi mogla prolaziti i vozila. Motiv im, između ostalog, daje i dječak iz tog sela koji ide u treći razred osnovne škole. Nastava mu počinje u ponedjeljak.

Blizu 20 pripadnika FUCZ-a stiglo je oko jedan sat ujutro do sela Krušev Do boreći se s velikim nanosima snijega i ledom. Nije im bilo lako jer su im mašine "propadale" i slijetale s puta. Kada su stigli do sela, podijelili su pakete s hranom i potrepštinama mještanima, a onda su im pomogli u svakodnevnim stvarima. Dan ranije probili su se do sela Luka.

Tokom obilaska mještana došli su do kuće u kojoj živi dječak Hakija Sinanović. On je treći razred osnovne škole u mjestu Podravanje, a njegov otac Muhamed je bio zabrinut kako će ga voditi u školu jer nastava počinje u ponedjeljak.

"Otac Muhamed ga inače svaki dan vodi u školu i vraća iz nje. Škola je udaljena 25 kilometara od sela i idu automobilom. Vozila se sada ne mogu kretati zbog snijega, ali naši ljudi će danas nastaviti uklanjanje snijega kako bi proširili put, a Hakija mogao ići u školu", kazala nam je glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač.

Kada su stigli u posjetu porodici Sinanović, Hakija je pisao zadaću, a njegova mlađa sestra sjedila je pored njega i igrala se. I oni su se, kao i svi mještani, obradovali dolasku FUCZ-a jer su nakon 20 dana ponovo spojeni s ostalim mjestima i moći će se kretati.

U probijanju puta do sela Luka i Krušev Do dva dana i dvije noći radi blizu 20 pripadnika FUCZ-a. Promrzli su i nisu spavali nikako, ali odlučili su da ispune svoju misiju i pomognu ljudima koji su bili odsječeni od ostatka svijeta, a na njihove apele se niko nije odazvao.

Na terenu s njima je i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te predsjednik MZ Luka Hamo Zulanović.

Mještani su uputili apel nadležnima da sada nastave održavati put kako ponovo ne bi došli u istu situaciju i bili odsječeni od civilizacije.