{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prioritetni projekti u zaštiti okoliša

F
29.6.2009. u 17:07
0
0
Prioritetni projekti u zaštiti okoliša
0
Prioritetni projekti u zaštiti okoliša
Koordinacioni odbor za provođenje Kantonalnog akcionog plana za zaštitu okoliša Kantona Sarajevo (KEAP) razmatrao je na danas održanoj sjednici Analizu uključenosti prioritetnih projekata u programima i budžetima za 2009., a što je bila obaveza nadležnih ministarstava i drugih institucija.
Koordinacioni odbor čine ministri iz resornih ministarstava koja su značajna za realizaciju definiranih ciljeva ovog plana te eksperti iz pojedinih oblasti.

Konstatovano je da je značajan broj prioritetnih zadataka bio planiran u skladu s raspoloživim sredstvima, ali da je nužnost smanjivanja budžeta KS-a utjecala na to da se jedan dio već programiranih i planiranih aktivnosti isključi iz realizacije u ovoj godini.

Da bi se osiguralo provođenje najznačajnijih projekata iz svih oblasti, počevši od upravljanja vodama, otpadom, zaštitom zraka, integralnim upravljanjem prostorom, očuvanjem prirodnog i kulturnog naslijeđa itd., zaključeno je da se u roku od 15 dana sačine konkretni zaključci koji će biti upućeni Vladi KS-a na usvajanje.

Ovi zaključci, koji bi trebali imati obavezujuću snagu za sva resorna ministarstva, obuhvatit će po jedan prioritetni problem iz svih 10 oblasti za koje će precizno biti utvrđene obaveze i zaduženja, nosioci realizacije te planiranje potrebnih sredstava u okviru eventulnog novog rebalansa budžeta ili izrade budžeta za narednu godinu.

Na današnjem sastanku, pomoćnik federalnog ministra za okoliš i turizam Mehmed Cero, prezentirao je nedavno usvojenu "Strategiju zaštite okoliša FBiH".

Budući da je KEAP donesen prije ove strategije te da postoji zakonska obaveza o komplementarnosti ovih dokumenata, dogovoreno je da se u što kraćem roku izvrši njihovo upoređivanje i usklađivanje.

Predviđena aktivnost mora biti završena najkasnije do kraja oktobra, da bi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša predložilo izmjene i dopune KEAP-a u skladu s Programom Skupštine KS-a za tekuću godinu.

Glavni zadatak Koordinacionog odbora koji je imenovala Vlada KS-a s dvogodišnjim mandatom jeste praćenje implementacije KEAP-a koji predstavlja strategiju u oblasti zaštite okoliša u KS-u te osiguravanje saradnje između učesnika u procesu provođenja, unapređivanja i dopunjavanja KEAP-a u skladu s aktuelnim potrebama, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: