{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prioritetni ciljevi ombudsmana za ljudska prava BiH

F
FENA
5.1.2009. u 17:00
0
0
Prioritetni ciljevi ombudsmana za ljudska prava BiH
0
Prioritetni ciljevi ombudsmana za ljudska prava BiH
Novoimenovani ombudsmani za ljudska prava BiH očekuju da će Narodna skupština RS-a uskoro donijeti Zakon o prestanku važenje entitetskog Ombudsmana, što je Federacija BiH učinila, a čime bi se zaokružio institucionalni okvir za adekvatan rad ove institucije.
Najavili su danas i da će jedan od prioritetnih ciljeva biti rješavanje i analiza zatečenih predmeta, te postupanje po preporukama revizije.

Na prvoj pres-konferenciji u Banjoj Luci novoimenovani ombudsman za ljudska prava BiH Ivo Bradvica kazao je da su od stupanja na dužnost zatekli veći broj nerješenih predmeta i to u uredu u Sarajevu oko 1.000, od kojih su neki i iz 2004.godine, te u banjalučkom uredu 115 predmeta.

"Osnovni cilj i zadatak ove institucije da u što kraćem vremenu podigne razinu zaštite ljudskih prava, te da će u tom smislu intenzivirati kontakte sa svim razinama vlasti u BiH, ali i s nevladinim sektorom", rekao je Bradvica.

Ombudsman BiH Jasmnika Džumhur potvrdila je da je danas donesen i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kojim je predviđeno da u ovoj instituciji bude zaposleno 86 osoba.

“U uredima ombudsmana u proteklom periodu radio je veliki broj administrativnog osoblja, na uštrb stručnog kadra, te je to možda i razlog velikom broju nerješenih predmeta”, kazala je ona.

Džumhur je najavila i da postoji potreba otvaranja novih odjela kao što su odjel za prava djeteta, prava nacionalnih manjina, te prava zatvorenika i pritvorenika.

Obudsman BiH Ljubomir Sandić smatra da je potrebno u potpunosti uspostaviti pravni okvir i urediti oblast unutrašnje organizacije ove institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: