Valentin Inzko
0

'Prioriteti promjena Ustava i prudski proces'

Sarajevo-x.com
Novi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kaže da će jedan do njegovih "velikih prioriteta" biti ustavne reforme neophodne za evropsku integraciju zemlje i prudski proces, pišu Nezavisne novine.

Dosadašnji ambasador Austrije u Sloveniji nije želio da govori o svom programu rada i prioritetima u BiH dok kompletan postupak imenovanja ne bude završen.

"Još ne želim da dajem izjave o tome, još je rano, jer moramo da sačekamo 25. i 26. mart kada sve bude ozvaničeno i kada ću početi da obavljam funkciju poslije sastanka PIC-a, tako da ne bih želio već danas da govorim o tome", rekao je Inzko.

On je, međutim, istakao da je "sigurno da će jedan od velikih prioriteta biti prudski proces", dogovor lidera tri najveće stranke u BiH o ustavnim reformama, postignut u Prudu kod Odžaka, a koje su neophodne za evropsku integraciju BiH.

"Zajednički, svi u BiH možemo da napravimo korak naprijed", rekao je Inzko.

Upitan s kakvim osjećanjima odlazi za visokog predstavnika Evropske unije i međunarodne zajednice u BiH, on je rekao da su njegova osjećanja "mješovita".

"Drago mi je da u evropskoj i svjetskoj zajednici imam toliku podršku, ali istovremeno osjećam na svojim leđima strašno breme", rekao je Inzko.

Poslije nedavnog boravka u Washingtonu, gdje je dobio podršku SAD, on je rekao da u nedjelju odlazi u Moskvu.

Austrijski diplomata će posjetiti još neke evropske prijestonice, uključujući i Bratislavu, gdje će razgovarati sa Miroslavom Lajčakom, dosadašnjim visokim predstavnikom u BiH, a sada ministrom inostranih poslova Slovačke.

Savjet ministara EU 11. marta je donio zvaničnu odluku da imenuje Inzka za novog specijalnog predstavnika EU (EUSR) za BiH do 28. februara 2010. godine.

Inzka je za visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH imenovao Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira.