Slavko Jovičić
0

"Prioritet su ekonomska pitanja, ne politika"

SRNA
Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Slavko Jovičić smatra da bi u BiH, u vrijeme rastuće ekonomske krize, više pažnje trebalo posvetiti ekonomskim temama i preživljavanju, umjesto politici. "Osnovno je pitanje hoćemo li ekonomski preživjeti ovu godinu, što je neizvjesno, jer spoljnotrgovinski deficit BiH već za prva tri mjeseca ove godine iznosi tri milijarde KM", upozorio je Jovičić u razgovoru za Srnu.

On je ocijenio da je činjenica da Republika Srpska ekonomski bolje stoji od Federacije BiH i da dobar rad rafinerija u Brodu i Modriči, kao i energetskog sistema Srpske popravlja spoljnotrgovinski deficit na nivou cijele BiH.

"Ali to su samo tračci svjetlosti u mraku u kom se nalazi ekonomija BiH", istakao je Jovičić.

Osvrćući se na ovosedmičnu odluku Predstavničkog doma da odobri povećanje akciza na duvan, kafu i gorivo, Jovičić je ocijenio da se radi o nametu na narod.

On je uvjeren da će povećanje akcize na gorivo za 10 feninga namijenjenih za izgradnju auto-puteva izazvati lančano povećanje cijena prehrambenih proizvoda, čime će, upozorio je Jovičić, najviše biti pogođeni siromašniji slojevi stanovništva.

"Podigli smo akcize na kafu, duhan, gorivo, ali nismo dodatno oporezovali luksuzne artikle - zlatne satove, skupe automobile, jahte ili privatne avione, čime bi se pokrio deficit u budžetima", istakao je Jovičić, koji se prilikom usvajanja zakona o akcizama u Predstavničkom domu zalagao za povećanje nameta na luksuznu robu.

Ocijenivši da bi smanjenje ili ukidanje PDV-a, u prvom redu za osnovne prehrambene artikle, ali i lijekove, udžbenike i još neke druge artikle, bio način za ublažavanje posljedica teškog ekonomskog stanja u zemlji, Jovičić je zamjerio strankama iz FBiH što nisu spremne za promjene u tom smjeru.

Prema njegovim riječima, problem je i u sistemu, jer Parlament ne može donijeti nijedan zakon iz oblasti ekonomije bez saglasnosti Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), pri čemu nema naznaka da će oni dati saglasnost za ukidanje ili smanjenje stope PDV-a.

Jovičić je nezadovoljan što Parlamentarna skupština BiH do sada nije održala posebnu sjednicu posvećenu ekonomskoj krizi, iako je još 3. novembra prošle godine dobio podršku Parlamenta za svoj zahtjev za održavanje takve sjednice oba parlamentarna doma.

On je dodao da je dobio i podršku nadležne Komisije za evropske integracije i razvoj, ali još niko ništa ne raspravlja o tome.

"Previše se bavimo politikom, a nijedna tema nam neće trebati ako narod ne bude mogao ekonomski da preživi", zaključio je Jovičić.