Vraćanje imovine SPC-a
0

Prioritet pronalazak novih prostorija za Ekonomski fakultet

FENA
O modalitetima vraćanja zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi razgovarali su predstavnici OHR-a, Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, općine Stari Grad i Univerziteta Sarajevo.

Na sastanku su prisustvovali visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian sa potpredsjednikom Federacije Bosne i Hercegovine Mirsadom Kebom, premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, ministricom obrazovanja FBiH Melihom Alić, premijerom Kantona Sarajevo (KS) Besimom Mehmedićem, ministrom obrazovanja KS-a Safetom Kešom, načelnikom općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem, rektorom Univerziteta Sarajevo Farukom Čaklovicom i predstavnicima Ekonomskog fakulteta.

Dogovoreno je da prvi prioritet bude osigurati nove prostorije Ekonomskom fakultetu kako bi se, u nedostatku zakona o restituciji BiH, sadašnja zgrada fakulteta mogla vratiti Bogosloviji Srpske pravoslavne crkve.

Zvaničnici Federacije BiH i Kantona Sarajevo složili su se da u budžete za 2010. godinu uvrste početno finansiranje za idejni projekt.

Svi zvaničnici su se složili da u bliskoj budućnosti potpišu deklaraciju koja će svjedočiti o njihovoj posvećenosti kako bi se ovo pitanje uspješno riješilo.

Učesnici razgovora su, također, obaviješteni o potrebi da se pronađe rješenje za zgradu Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Sarajevo, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.