Rajko Kuzmanović
0

'Prioritet očuvanje položaja RS-a u okviru BiH'

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović naglasio je da su prioriteti institucija tog bh. entiteta očuvanje njegovog statusa i položaja u okviru Bosne i Hercegovine, realizacija mjera na ublažavanju negativnih efekata svjetske ekonomske krize, ispunjavanje uvjeta i ciljeva neophodnih za tranziciju OHR-a u ured specijalnog predstavnika Evropske unije i nastavak evroatlantskih integracija BiH.

Kuzmanović je tokom razgovora s ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Janom Braathuom, ponovio da je RS opredijeljena za reforme koje će učiniti BiH funkcionalnijom, ali da ne može, kako je saopćeno, da prihvati zahtjeve za nepotrebnom centralizacijom i smanjenjem ovlašćenja entiteta i njihovog kapaciteta u odlučivanju na nivou zajedničkih institucija.

Entitetski predsjednik je rekao da je ekonomsko-socijalna situacija u RS-u stabilna i izrazio uvjerenje da će restriktivne mjere u javnoj potrošnji, sredstva i projekti iz Razvojnog programa tog entiteta i otvaranje javnih radova doprinijeti da negativni efekti svjetske ekonomske krize u RS-u "budu svedeni na najmanju mjeru“.

Tokom sastanka bilo je riječi i o planovima norveških kompanija za ulaganja u hidroenergetske projekte u RS-u.

Ambasador Braathu upoznao je entitetskog predsjednika o aktivnostima na razvoju inovacionog centra u Banjoj Luci, koji dijelom finansira norveška vlada, a koji treba da bude i osnova za saradnju Banje Luke, RS-a, BiH i Norveške.

Kuzmanović je pozdravio namjeru vlade Norveške da u razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvu u RS-u i Federaciji Bosne i Hercegovini uloži 600.000 eura, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.