{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prioritet očuvanje nacionalnog identiteta Roma

F
27.8.2008. u 14:53
0
0
Prioritet očuvanje nacionalnog identiteta Roma
0
Prioritet očuvanje nacionalnog identiteta Roma
Romi ne treba da se stide što se izjašnjavaju kao Romi i prioritetan zadatak romskih udruženja u BiH je očuvanje nacionalnog identiteta, izjavio je Nedžad Jusić, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina u Parlamentarnoj skupštini BiH, na okruglom stolu koji je u Srebrenici organizovalo lokalno Udruženje "Romska suza".
Učesnici okruglog stola istakli su i visoki nivo diskriminacije prema ovoj populaciji, ali i konstatovali da se stanje poboljšava i da sa svim institucijama sistema treba raditi na suzbijanju svih oblika diskriminacije u bh. društvu.

Pored stvaranja baze podataka o broju Roma u Srebrenici i okolnim općinama, na ovom skupu je zaključeno da je zadatak romskih udruženja da i dalje, u saradnji sa svim institucijama, rade na suzbijanju diskriminacije, koja postoji i među samim Romima, te da realizuju Akcioni plan za Rome koji se odnosi na njihovo stambeno zbrinjavanje, školovanje, liječenje, zapošljavanje i ostale oblasti života.

Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica, podržao je inicijative Roma. Istakao je da u lokalnoj vlasti u Srebrenici nema predrasuda i diskriminacije prema Romima i da oni ostvaruju svoja prava u skladu sa zakonima i sposobnostima te obećao podršku radu Udruženja "Romska suza“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: