{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prioritet očuvanje nacionalnog identiteta Roma

F
27.8.2008. u 14:53
0
0
Prioritet očuvanje nacionalnog identiteta Roma
0
Prioritet očuvanje nacionalnog identiteta Roma
Romi ne treba da se stide što se izjašnjavaju kao Romi i prioritetan zadatak romskih udruženja u BiH je očuvanje nacionalnog identiteta, izjavio je Nedžad Jusić, predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina u Parlamentarnoj skupštini BiH, na okruglom stolu koji je u Srebrenici organizovalo lokalno Udruženje "Romska suza".
Učesnici okruglog stola istakli su i visoki nivo diskriminacije prema ovoj populaciji, ali i konstatovali da se stanje poboljšava i da sa svim institucijama sistema treba raditi na suzbijanju svih oblika diskriminacije u bh. društvu.

Pored stvaranja baze podataka o broju Roma u Srebrenici i okolnim općinama, na ovom skupu je zaključeno da je zadatak romskih udruženja da i dalje, u saradnji sa svim institucijama, rade na suzbijanju diskriminacije, koja postoji i među samim Romima, te da realizuju Akcioni plan za Rome koji se odnosi na njihovo stambeno zbrinjavanje, školovanje, liječenje, zapošljavanje i ostale oblasti života.

Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica, podržao je inicijative Roma. Istakao je da u lokalnoj vlasti u Srebrenici nema predrasuda i diskriminacije prema Romima i da oni ostvaruju svoja prava u skladu sa zakonima i sposobnostima te obećao podršku radu Udruženja "Romska suza“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: