U Tuzli 1997.
690

Princeza Diana održala obećanje: Nakon njene smrti stigla donacija porodici Suljkanović

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prošlo je 20 godina kako je princeza Diana poginula u saobraćajnoj nesreći u centru Pariza. Nekoliko sedmice prije toga posjetila je BiH gdje je razgovarala sa žrtvama mina.

Posjetila je porodicu Suljkanović iz sela Dobrnja u blizini Tuzle. Niko im nije rekao da će doći članica kraljevske porodice. Prvi put britanski medij The Telgraph prikazao je snimke iz tog perioda.

Otac Muhamed Suljkanović izgubio je oba stopala kada je stao na minu u šumi u blizini njegove kuće. Princeza Diana im je obećala finansijsku pomoć kako bi Muhamed kupio nove proteze. Iako je poginula, obećanje je ispunjeno.

Nakon nekoliko mjeseci primili su donaciju od kraljevske porodice i tačan iznos koji je Diana obećala.

"Nisam mogao vjerovati da je poginula,. Imam curicu koju sam nazvao po njoj jer kažu da ako se želiš sjećati nekoga, sjećat ćeš ga se po tome", rekao je Muhamed.

Princeza ga je posjetila na njegov rođendan, 9. augusta.

"Diana i njen prijatelj Ken donijeli su tortu i pjevali 'sretan rođendan'. Bili smo šokirani i pitali se kako znaju", rekla je njegova supruga Suada.

Druga žrtva je bio Malik Brdarić koji je imao 13 godina kada je 1996. godine stao na minu dok se igrao u selu Klokotnica. Ostao je bez većeg dijela desne noge. Diana je posjetila i njega.

"Očekivao sam članicu kraljevske porodice u sjajnoj haljini s krunom na glavi. Umjesto toga, došla je obučena u farmerkama i bijeloj majici. Bila je svjetlo na kraju tunela. Kada smo čuli da je poginula, to svjetlo se ugasilo", prisjetio se Brdarić.

Diana je poginula 31. augusta 1997. godine.