{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Princeza Ana prisustvovala promociji knjige Hasana Nuhanovića

F
9.7.2015. u 23:37
10
39
Princeza Ana prisustvovala promociji knjige Hasana Nuhanovića
10
Britanska ambasada u Sarajevu upriličila je večeras predstavljanje knjige "Bijeg - Put ka Srebrenici" autora Hasana Nuhanovića, u prisustvu princeze Ane.
Knjiga "Bijeg - Put ka Srebrenici" govori o patnji onih koji su bili prisiljeni da napuste svoja uništena sela i pronađu utočište u Srebrenici, kao i o njihovim patnjama u Srebrenici u periodu od 1992.-1993., saopćeno je iz Britanske ambasade.

"U vrijeme bremenito događajima, o kojima ko zna kada će se mišljenja usaglasiti, trebamo biti zahvalni svakome ko se ozbiljno i savjesno prihvatio pisanja kao svjedočenja. Nuhanović je od onih svjedoka koji razlikuju šta su vidjeli od onoga šta su čuli, te šta su čitali. Dakle, pred sobom imamo svjedoka na kojeg se možemo pozvati. A kada govori da je nešto čuo Nuhanović navodi od koga je čuo. Ako se ne sjeća pouzdano, onda to i naglasi. Hasan Nuhanović je zato primjer na koji bi se valjalo ugledati", napisala je u svojoj recenziji Alma Lazarevska.

Knjigu je predstavio direktor Media Centra Boro Kontić, koji je ujedno i izdavač, dok je Tim Bidey pročitao odlomak iz knjige.

Autor knjige Hasan Nuhanović zahvalio je Britanskoj ambasadi koja je organizirala ovaj događaj, na kojem je učestvovala princeza Ana, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, te brojni ambasadori u Bosni i Hercegovini.

"Kao što smo vidjeli u proteklim sedmicama, uprkos svim dokazima neki ljudi nastavljaju da poriču tragične činjenice vezane za Srebrenicu. Hasan Nuhanović je važan svjedok genocida, kao i neuspjeha međunarodne zajednice da isti spriječi. Stvarno pomirenje zahtijeva prihvatanje istine, kao i odlučnost da se ne ponavljaju greške iz prošlosti. Drago mi je da je Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Ana bila ovdje večeras i čula ovu Hasanovu strašnu priču; samo jednu od mnogih sadržanih u njegovoj knjizi. Nadam se da će to biti širi doprinos širokom shvatanju onoga što se desilo", rekao je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: