Na Skakinu inicijativu
70

Princ od Monaka Albert II dobitnik priznanja "Ključ Grada Sarajeva"

B. R.
Abdulah Skaka i Albert II
Abdulah Skaka i Albert II
Priznanje "Ključ Grada Sarajeva" bit će uručeno princu od Monaka Albertu II, a odluku o priznanju danas je donijelo Gradsko vijeće Sarajeva. Ranije je najavljena i posjeta Alberta II Sarajevu zakazana za 9. oktobar.
Inicijativu za dodjelu prizanja podnio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka smatrajući da je dao veliki doprinos promociji glavnog grada Bosne i Hercegovine.

"Pod pokroviteljstvom princa Alberta II, EYOF 2019 u Monaku proglašen je akcijom godine, koja je učinila značajne korake naprijed u primjeni diplomatije kroz sport, što je imalo značajne efekte na promociju bh. sporta u međunarodnim krugovima i dokaz da Sarajevo i Bosna i Hercegovina mogu praviti događaje vrijedne pažnje evropske i svjetske javnosti. Dolazak u Sarajevo i podrška princa Alberta imaju nemjerljiv značaj za promociju bosanskohercegovačkog sporta i Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, kako je i sam više puta naglašavao da je sport idealna prilika za promociju mira i približavanje zajednica", obrazložio je.

Skaka je napomenuo da je princ od Monaka učestvovao na pet Zimskih olimpijskih igara od 1988. do 2002. kao član nacionalne bob ekipe. Ukazao je i na to da je član Međunarodnog olimpijskog odbora od 1985. godine i predsjednik Monegaškog olimpijskog odbora.

"Ključ Grada Sarajeva dodjeljuje se za promociju, podršku i unaprjeđenje sporta, sportskih aktivnosti grada i Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu. Dodjela priznanja Ključ Sarajeva bila bi kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično oduži princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanje civilizacijskih vrijednosti i očuvanje i promociju mira. Smatram da princ Albert II zaslužuje da mu se dodijeli priznanje 'Ključ Grada Sarajeva' koji simbolizira trajnu vezu grada i građana Sarajeva s dobitnikom ovog priznanja", istakao je Skaka.

Albertu II bit će uručeno priznanje u obliku ključa i povelja, a Gradsko vijeće je također danas odlučilo da slavni skijaš Jure Franko, osvajač srebra na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine za bivšu Jugoslaviju, bude proglašen počasnim građaninom Sarajeva.

Podsjećamo, princ od Monaka Albert II potvrdio je dolazak u Sarajevo 9. oktobra ove godine i prisustvo na ceremoniji otvaranja Olimpijskog muzeja Bosne i Hercegovine.