BiH
0

Primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U bazi Butmir danas je izvršena primopredaja dužnosti komandanta EUFOR-a, saopćeno je iz EUFOR-ove pres-službe. Kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer je završio svoj jednogodišnji mandant komandanta EUFOR-a i predao dužnost generalmajoru Martínu Villalaínu iz Kopnene vojske - KOV-a Španije.

Tokom svečanosti kontraadmiral Hans-Jochen Witthauer se zahvalio “impozantnom broju okupljenih ambasadora i predstavnika zemalja čije jedinice sudjeluju u EUFOR-u na njihovom odzivu na današnju svečanost kojim dokazuju opredijeljenost i zainteresiranost svojih vlada za kontinuiran uspjeh operacije ALTHEA.“

Posebno je naglasio ulogu visokog predstavnika / specijalnog predstavnika EU, ambasadora dr. Miroslava Lajčaka i njegovo razumijevanje političkih i vojnih odnosa, te kooperativan pristup u ovom području.

Osim toga, izrazio je zahvalnost dr. Javieru Solani na izvrsnom strateškom upravljanju Evropskom sigurnosnom i odbrambenom politikom (ESDP), kao i zahvalnost operativnom komandantu, generalu Johnu McCollu, te njegovom prethodniku generalu Johnu Reithu, na mudrim smjernicama i savjetima.

Na kraju, zahvalio se brojnim prijateljima iz NATO-a, Ministarstva odbrane, te Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji su bili među počasnim gostima.

General-major Ignacio Martín Villalaín je po završetku svečanosti održao konferenciju za štampu i izrazio želju da se rad EUFOR-a nastavi u istom smjeru kao i proteklih nekoliko godina.

Učinjen je veliki napredak u stvaranju i održavanju stabilnog i sigurnog okruženja kako bi se prije konačnog potpisivanja stvorili uvjeti za današnje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što predstavlja korak ka evropskoj integraciji, saopćeno je.