BiH
258

Primjer neuspješne privatizacije: Olimpijski bazen u Lukavcu predstavlja ruglo grada

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prije 55 godina u Lukavcu je otvoren bazen olimpijskih dimenzija. Lukavački bazen bio je među prvima takve vrste u SFRJ, a 1965. godine Lukavčani su bili uspješni domaćini vaterpolo turnira tadašnjim klubovima iz Bosne i Hercegovine.

Godinama je lukavački bazen bio dom plivačicama i plivačima PK Galeb, koji su bilježili vrijedne rezultate. Međutim, poslije privatizacije 2009. godine bazen je renoviran, otvoren, ali i ubrzo zatvoren.

U postupku privatizacije bazen je kupila kompanija CPM BH, a prethodno je tender raspisala Općina Lukavac.

"Već dugo nisam vidjela da iko dolazi u sjedište kompanije CPM BH. Na ulaznim vratima, kao što i sami vidite, ostavljeni su sudski pozivi, dok jedan dio prostorija koriste beskućnici koji se tu opijaju i spavaju", kazala nam je stanovnica ulice Slatine koja se nalazi u neposrednoj blizini lukavačkog bazena.

Bazen je, kažu Lukavčani, radio u ljeto 2009. godine. No, tada su se pojavile spekulacije o lošoj kvaliteti vode. Već narednog ljeta bazen nije bio u funkciji, a onda se našao na meti rušilačkih snaga koje su devastirale sadržaje unutar kompleksa.

"Ne znamo šta Općina Lukavac planira, ali je jasno kako se ovaj problem mora riješiti. Bazen koji je nekada bio ponos svih Lukavčana danas je ruglo i mjesto pored kojeg ne volim ni proći“, kazao nam je jedan građanin Lukavca koji je molio da mu ne navodimo ime.

Pokušali smo stupiti u kontakt sa odgovornim osobama CPM BH, ali nam u Lukavcu niko nije mogao reći na koji broj da ih pozovemo ili na koju adresu da pokucamo.

"Već dugo niko sa njima nije ostvario kontakt, niti ih je ko vidio", kažu nam građani Lukavca.

U Općini Lukavac, poslije dva dana čekanja, rečeno nam je kako načelnik Dževad Mujkić s novinarima razgovara jedino u svom kabinetu i da ne praktikuje razgovore telefonom. Danas je u Lukavcu sjednica Općinskog vijeća, a Dževad Mujkić, kako su nam rekli, o devastiranom bazenu u Lukavcu može razgovarati naredne sedmice.

Nekadašnji ponos grada Lukavca izgleda sablasno. Vandali su polupali sve što se moglo polupati, a "berači željeza" odnijeli su sve poklopce sa šahtova. Korov i nisko rastinje probija se kroz oronuli beton...

Hoće li Lukavčani u 21. vijeku sačuvati bazen koji je građen daleke 1959. godine?