BiH
0

Primjenjuje se zabrana uvoza peradi ograničena na područja pogođena bolešću

FENA
U Bosni i Hercegovini primjenjuje se Odluka o zabrani uvoza u BiH i provoza preko teritorije BiH peradi i proizvoda od peradi, radi sprječavanja unosa ptičije gripe, kojom je zabranjen uvoz pošiljki kojima se bolest može prenijeti iz zemalja gdje se ta bolest pojavljivala, potvrđeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

“Za zemlje članice EU koje su obuhvaćene zabranom, među kojima je bila i Mađarska, zabrana je ograničena samo na područja koja su bila pogođena bolešću (zaraženo i ugroženo područje) i ona je trenutno na snazi i primjenjuje se”, navodi se.

Iz Ureda za veterinarstvo BiH ističu da će se, u slučaju da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije i širenja ptičije gripe u Mađarskoj čime bi se povećala opasnost od unosa u BiH, Odluka o zabrani uvoza peradi i provoza preko teritorije BiH peradi i proizvoda od peradi početi primjenjivati na cijelu Mađarsku.

"S obzirom na to da je tokom 2006. godine bila pojačana pojava te bolesti u EU i našem neposrednom okruženju, Vijeće ministara BiH je u maju prošle godine, na prijedlog Ureda za veterinarstvo BiH, donijelo Odluku o zabrani uvoza u BiH i provoza preko teritorije BiH peradi i proizvoda od peradi radi sprječavanja unosa ptičije gripe. Time je zabranjen uvoz pošiljki kojima se bolest može prenijeti iz zemalja gdje se bolest pojavljivala," navodi se.

U vezi s nedavnom pojavom visoko patogene kuge peradi na farmi gusaka u Mađarskoj, Ured za veterinarstvo BiH je 25. januara putem službenog kanala od Međunarodnog ureda za epizootije (OIE) obaviješten o svim poznatim detaljima u vezi s novim žarištem, saopćeno je danas iz Ureda za veterinarstvo BiH.