BiH
0

Primjedbe penzionera i sugestije sindikata na razvojni program RS-a

FENA
Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić naglasio je da je prvi put predložen Razvojni program RS-a koji nije socijalnog već razvojnog karaktera i da je za njegovu realizaciju osiguran novac iz vlastitih izvora RS-a.

Obraćajući se Narodnoj skupštini RS-a koja danas razmatra ovaj dokument, Đurić je ukazao i na potrebu većeg ulaganja u privredne subjekte koji treba da budu pokretači razvoja.

Predsjednik Udruženja penzionera RS-a Rade Rakulj ukazao je da je standard penzionera u stalnom padu, a da mjere kako bi se to spriječilo nisu reagulirane u ovom, niti dokumentu Prijedloga ekonomske politike RS-a.

Rakulj je podsjetio da nisu uklonjene ni posljedice svega negativnog što je u vezi s pitanjem statusa penzionera izazvalo uvođenje PDV-a, ističući da penzioneri još lošije žive nego u periodu dok nije bio uveden taj porez, posebno, kada je u pitanju izdavanje za hranu i lijekove.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić podržala je Razvojni program RS-a, navodeći da su uvaženi zahtjevi i sugestije sindikata, a odnose se na poboljšanje statusa svih radnika i građana RS-a.

Tu se, istakla je, prvenstveno misli na projekciju smanjenja stope nezaposlenosti, za koju Sindikat očekuje i da će biti manja od 25 posto, iako danas prelazi stopu od 35 posto nezaposlenih u RS-u.

Dodala je da Savez sindikata očekuje da će biti uključen u sve reformske procese.

Ukazala je i na potrebu kontrole utroška i realizacije iznosa, posebno jer se radi o iznosima dobijenim od prodaje "Telekoma Srpske", kako je navela, kapitalnoj privatizaciji koja se više nikada neće ponoviti.

Savez sindikata očekuje, navela je, i da će dio iznosa biti utrošen za povezivanje radnog staža radnicima koji su "bili žrtve" privatizacije, stečaja i likvidacije preduzeća u RS-u.