{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Primjedbe na izvještaj VSTV-a i stanje u pravosuđu BiH

F
19.7.2011. u 20:31
0
1
Primjedbe na izvještaj VSTV-a i stanje u pravosuđu BiH
0
Primjedbe na izvještaj VSTV-a i stanje u pravosuđu BiH
Igor Radojičić
Poslanici Narodne skupštine RS-a večeras su iznijeli niz primjedbi na Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) za 2010. godinu.
Tokom diskusije, poslanik SDS-a Radomir Pašić predložio je zaključak u kojem se traži od Vlade RS-a da u roku od 90 dana pokrene postupak "donošenja" entitetskog zakona o VSTV-u.

Predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić govorio je o imenovanju sudija i tužilaca, iznoseći i primjedbu o tome kada su na “nenormalan način” završili svoje mandate dvojica glavnih bh.tužilaca.

I dalje je prisutna, kazao je, neujednačena praksa primjene krivičnog zakona, a ponovio je da treba da se decidno regulira apelaciona nadležnost Suda BiH tako da može da rješava samo one stvari iz svoje ustavne nadležnosti, a ne stvari koje su po prirodi u nadležnosti redovnih sudova.

Radojičić je izrazio nadu da će u narednoj sesiji strukturalnog dijaloga o pravosuđu u septembru uslijediti prvi set preporuka, ustvrdivši da FBiH ignorira upitnik koji je proslijedila EU stranama u BiH nakon prvog sastanka u Banjoj Luci.

Da je politika i dalje prisutna u pravosuđu, ocijenio je i poslanik PDP-a Zoran Đerić navodeći da se i iz izvještaja VSTV-a može zaključiti da nisu procesuirani tzv."veći" slučajevi korupcije i kriminala u BiH.

Za to je, kaže, neophodna odlučnije izražena politička volja.

Prethodno su poslanici razmatrali nacrte zakona o spomenicima i spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova, o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima; o mirnom rješavanju radnih sporova; o metrologiji i o kontroli predmeta od dragocjenih metala te o sjemenu poljoprivrednog bilja.

Skupština nastavlja rad i sutra kada je i “Dan za glasanje” o razmatranim tačkama u protekla dva dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: