Slovenci o bh. blagu
0

Primitivizam može biti tragičan za Vjetrenicu

FENA
Vodeći slovenski dnevnik "Delo" u članku o Vjetrenici pod nazivom "Bosanska Postojna" upozorava da bi neriješen položaj i odbijanje stručnog pristupa mogli biti tragični za faunu te svjetski poznate pećine.

List navodi da su se ratovi često događali na prostoru oko Vjetrenice te ostavljali na njoj tragove, ali da su domaćini i kad su ratovali jedni protiv drugih nastojali poštedjeti špilju.

"Danas se za Vjetrenicu vodi svojevrsni rat između struke i nauke s jedne i primitivizma s druge strane i to s krajnje neizvjesnim ishodom. Ukoliko se pak nešto hitno ne poduzme, taj kraj bi za bogat podzemni svijet Vjetrenice mogao biti tragičan", kaže se u članku dopisnika Dela Zdravka Latala.

"Delo" precizira da ostaje bez odgovora egzistencijalno pitanje bi li "špiljom trebali gazdovati nauka i svjetski eksperti za speleologiju, vlasti države BiH, kantona ili nekoliko činovnika sićušne nakon rata formirane Općine Ravno".

Taj list prenosi da je epilog aljkavosti vlasti ugroženost svega što živi u Vjetrenici, a što je rečeno na nedavnom međunarodnom speleološkom skupu eksperata iz Slovenije, Hrvatske i BiH.

U opširnom članku se navodi kako je Vjetrenica bila zaštićena i rezervisana za istraživanja još od Austro-Ugarske te da je jedan njen dio bio otvoren za turiste koji su tu dolazili vlakom zvani "Ćiro".

Kako navodi list, općinsku vlast u Ravnom dugo nije zanimala pećina, a sva briga o njenoj zaštiti, pa i turističkoj valorizaciji, bila je prepuštena Speleološkoj udruzi "Vjetrenica-Popovo polje" i brojnim naučnicima za špilje, među kojima su i oni iz Slovenije.

Od nauke, te od državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, pokrenuta je inicijativa da se špilja proglasi nacionalnim spomenikom, preda pod zaštitu države i upiše na Svjetsku listu UNESCO-a. Nauka strahuje da konačna odluka o statusu Vjetrenice ne budu donijeta kasno jer je Vlada Federacije BiH dodijelila sredstva za osvjetljenje i uređenje špilje i prebacila ga općinskoj vlasti, a ova je krenula u njegovo trošenje bez prethodnog stručno revidiranog projekta, kaže "Delo".

"Delo" upozorava i na opasnost koja još nije istaknuta u BiH javnosti, o izgradnji Jadransko-jonske željezničke magistrale od Čapljine do Nikšića, koja bi išla uglavnom trasom bivše uzane pruge, a koja je prolazila pet metara od ulaza u Vjetrenicu.

"Penzionisani 'Ćiro' nije mogao ugroziti Vjetrenicu, smatrali su još davno austrougarski eksperti, ali brzi teški i elektrificirani vlakovi zasigurno bi svojom grmljavinom utjecali na stoljetni mir podzemnog svijeta", zaključuje dopisnik slovenskog lista "Delo".