{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prilog BBC-a o bosanskom tihom ubici - industriji uglja

19.11.2017. u 08:15
563
112
Prilog BBC-a o bosanskom tihom ubici - industriji uglja
563
Prilog BBC-a o bosanskom tihom ubici - industriji uglja
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ekipa britanskog medijskog servica BBC posjetila je Bosnu i Hercegovinu kakobi napravili prilog o sve većem problemu koji ima naša zemlja, a to je zagađenost zraka, koja je u velikoj mjeri uzrokovana industrijom uglja.
Tako BBC donosi prilog iz naselja Divkovići kod Tuzle, gdje mještanin Goran Stojak priča kroz šta prolazi stanovništvo tog kraja i kakve zdravstvene posljedice imaju zbog enormnog zagađenja.

Nakon odluke SAD-a da odustane od sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu, Evropska unija je postala svjetski lider u smanjenju emisije fosilnih goriva. Ipak, zemlje poput BiH, koje pretenduju da postanu dio EU, imaju ogromno zagađenje zraka.

Naša zemlja se u velikoj mjeri oslanja na industriju uglja, kao jeftinijeg energenta, u odnosu na uvoz gasa iz Rusije, što sve utječe na zagađenje, a u krajnjoj mjeri i na lokalnog stanovništva.

BBC navodi da BiH ima drugu najveću stopu smrtnosti uzrokovanu zagađenjem zraka, odmah iza Sjeverne Koreje. Razlog za to je pretjerano oslanjanje BiH na ugalj akao izvor energije. Samo tuzlanska termoelektrana sagori tri miliona tona uglja svake godine. Ipak, navode da je najviše nabrinjavajuća činjenica što se toksični otpad odlaže nedaleko od naseljenih mjesta.

Tako mještani u Tuzli i okolini navode da u zimskom periodu ne mogu otvoriti prozore čak i po petnaest dana zbog prevelikog zagađenja. Nadležni u ministarstvu okoliša nisu odgovarali BBC-vom novinaru na zahtjeve za intervju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: