Potpisan Memorandum o saradnji
2

Prilika za studente Ekonomskog fakulteta da uče kroz rad u BBI banci

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici BBI banke, Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i Univerziteta Bolton iz Velike Britanije potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o saradnji.

Ovim memorandumom bh. studentima, pored diplome Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, omogućeno je istovremeno stjecanje diplome Univerziteta Bolton, te praktično učenje kroz rad u BBI banci i seminare BBI akademije.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain podsjetio je da je to najstariji ekonomski fakultet u BiH, te da uvijek nastoji biti u vrhu po pitanju nauke i prakse, što zahtijeva saradnju i skupljanje znanja iz cijelog svijeta.

Naglasio je da je razvijanje islamskog bankarstva dužnost fakulteta s tako dugom tradicijom i izrazio nadu da će Ekonomski fakultet u Sarajevu postati regionalni lider u toj oblasti.

Direktor BBI banke Amer Bukvić kazao je da Banka aktivno traži različita iskustva i prakse u oblasti islamskog bankarstva koje u Bosni i Hercegovini primjenjuje već 10 godina.

Naglasio je da je to alternativni oblik bankarstva koji je priznat u svijetu i koji polako postaje priznat i u Bosni i Hercegovini. Bukvić je rekao da s tom vrstom bankarstva još ne posluju u rangu velikih igrača na tržištu, ali da su veliki među malim.

Predsjednica Univerziteta Bolton, a ujedno i članica Doma Lordova u Britanskom parlamentu baronesa Patricia Morris izjavila je da se islamsko bankarstvo, kao nastavni predmet, odlično uklopilo u obrazovni sistem Univerziteta Bolton.

Potcrtala je da se saradnjom u oblasti obrazovanja "grade mostovi između kultura i brišu predrasude".