BiH
10

Prilika za srednjoškolce: Institut KULT provodi program obuke omladinskih lidera

Klix.ba
Institut za razvoj mladih KULT provodi jednogodišnji program obuke omladinskih lidera/ki UMiD (Uči, misli i djeluj!), a krajem februara raspisan je Javni poziv za odabir polaznika jedanaeste generacije.

Obuka UMiD omogućava mladima da postanu aktivni/e lideri/ce u svojoj lokalnoj zajednici i pomognu u rješavanju problema mladih, upoznaju nove prijatelje, nauče nove vještine i usavrše sebe.

Tokom obuke bit će održane radionice i ljetna škola na kojima će polaznici učiti kako da postanu aktivni građani/ke, kako da animiraju svoje vršnjake da se i oni uključe u rješavanje problema mladih u zajednici, o timskom radu, te kako unaprijediti sebe.

Tokom obuke mladi će dobiti priliku da sa vršnjacima osmisle konkretnu akciju u cilju rješavanja postojećeg problema u lokalnoj zajednici, a čiju će realizaciju savjetodavno i finansijski podržati Institut.

Prijaviti se mogu mladi između 16 i 18 godina, a potrebno je da u paru sa vršnjakom/injom iz općine/grada naprave video i pokažu zašto treba odabrati baš njih. Video je potrebno poslati uz prijavni obrazac koji se može pronaći na stranici http://mladi.org/url/ct , kao i svi detalji poziva.

Ukoliko je riječ o maloljetanom/j kandidatu/kinji potrebno je dostaviti i pismo saglasnosti roditelja/staratelja, ovjereno u općini ili kod notara.

Prijave traju do 20. marta 2017. godine, a učešće u obuci je besplatno.

UMiD obuku do sada je pohađalo više od 300 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, a u videu govore o svojim iskustvima.