{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Prilika da se napravi inventura urađenog"

F
26.1.2009. u 13:17
0
7
"Prilika da se napravi inventura urađenog"
0
"Prilika da se napravi inventura urađenog"
U Banjoj Luci je danas nešto iza 12 sati počeo sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića u vezi s realizacijom pitanja dogovorenih u Prudu.
Tihić je kazao da je ovaj sastanak prilika da se napravi "inventura" svega onoga što je urađeno i da se daju nova pojašnjena i podsticaji za neka pitanja koja su sporna.

Razgovarat će se, dodao je, i o principima ustavne reforme, a treba da se dogovori i visina kredita koji bi trebalo da bude upotrijebljen za povratak.

Lider SDA kaže da će se biti riječi i o Distriktu Brčko, s obzirom na to da je sporna mogućnost rješavanja tog pitanja zakonom.

Kada je u pitanju državna imovina, Tihić je ponovio da bi zakonom trebalo regulirati da sva imovina pređe na BiH, a odmah potom na entitete, kantone i druge institucije.

"Sporazum o raspodjeli te imovine bio bi sastavni dio zakona iz te oblasti", rekao je Tihić.

Čović je novinarima prije sastanka kazao da će se razgovarati o pitanju državne imovine, za koje vjeruje da će biti završeno na komisiji koja se bavi tim pitanjem.

Bit će riječi, kazao je o pitanju Brčkog, s obzirom na to da su stigli određeni prijelozi supervizora Rafija Gregorijana za taj distrik, kao i da ima nekih modeliteta, s obzirom na spornost ustavnog zakona kao termina.

Predsjednik HDZ-a je potvrdio i da bi ustavne promjene mogle biti glavni sadržaj današnjeg razgovora jer će se o tom pitanju razgovarati i na narednim sastancima kako bi se eventualno ustavne promjene završile prije pola godine.

"Ono što smo dogovorili u Prudu mislim da treba realizirati i ne očekujem ništa novo od današnjeg sastanka", kazao je Čović.

To je stav koji zastupa i o pitanju državne imovine te napominje da bi se neke stvari trebale pojasniti Komisiji za državnu imovinu, a da je stav o tome dogovoren u Prudskom sporazumu, s tim da pravnici to pitanje treba da pretoče u zakon.

Prije današnjeg sastanka lider SDA Sulejman Tihić posjetio je i gradlište Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: