Valentin Inzko u Briselu
0

Prilagođena strategija za postizanje napretka

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko je danas u Briselu pozvao na poduzimanje novih napora kako bi se energičnije pokrenuo proces ispunjavanja prioriteta koji su za Bosnu i Hercegovinu definirani u okviru Evropskog partnerstva.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u Briselu se obratio Komisiji za politička i sigurnosna pitanja - ključnom tijelu Evropske unije za pitanja vanjske politike.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je ratificiran i usvojen je prvi amandman na Ustav Bosne i Hercegovine. To su pozitivni pomaci. Međutim, sveukupna politička situacija i dalje zabrinjava", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obraćajući se Komisiji za politička i sigurnosna pitanja EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je u svom obraćanju Komisiji rekao da je ekonomska situacija u zemlji, a posebno Federaciji BiH, sve alarmantnija. Naglasio je da je potrebno poboljšati fiskalnu koordinaciju, a pažnju ponovno usmjeriti na stvaranje "istinski jedinstvenog ekonomskog prostora".

Da bi se integrirala u Evropsku uniju, Bosna i Hercegovina se i sama mora integrirati, a zemlja može napredovati samo u konstruktivnoj političkoj atmosferi. Politički lideri i zvaničnici Bosne i Hercegovine imaju odgovornost da zemlju povedu naprijed. "Sada je potrebno ponovno posvetiti pažnju pitanjima evropskih integracija i energično pokrenuti reforme sadržane u prioritetima Evropskog partnerstva", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u obraćanju Komisiji za politička i sigurnosna pitanja. Evropska unija je potvrdila svoju opredijeljenost prema Bosni i Hercegovini, a sada bosanskohercegovački lideri i organi vlasti trebaju i konkretno pokazati svoje opredjeljenje prema Evropskoj uniji.

Ispunjavanje preostalih ciljeva koje je definirao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i omogućavanje pozitivne ocjene situacije u Bosni i Hercegovini, koju treba donijeti Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira na osnovu potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, predstavlja preduslov za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU, ali i za približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji u političkom, ekonomskom i socijalnom smislu.

Navodeći zaključke koje je na svojoj prošloj sjednici donio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije je napomenuo da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira nije bio u situaciji da donese odluku o tranziciji OHR-a u samostalan Ured specijalnog predstavnika EU iz jednostavnog razloga što nije ispunjeno pet ciljeva i dva uslova koje je definirao Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

"Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira bio je jednoglasan", rekao je Inzko "a organi vlasti BiH imaju odgovornost da pronađu prihvatljiv dogovor za pitanje državne imovine i nepokretne imovine odbrambenih struktura, što je i moj prvi prioritet, da bi zemlja postigla daljnji napredak".

"Proces političkog dijaloga i postizanja kompromisa, koji je započet u Prudu, mora biti podstaknut i proširen. Istovremeno, sporazum o Brčko Distriktu s nekoliko drugih pozitivnih koraka pokazuje da međunarodna zajednica i dalje ima važnu ulogu u omogućavanju odvijanja političkog procesa", zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.