BiH
0

Prikupljeni dokazi o umiješanosti policajaca MUP-a RS-a u zločine u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Zamjenik Glavnog tužioca BiH i Rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH kazao je da su upućeni dokazi i dokumentacija direktoru Policije MUP-a RS-a u vezi sa istragom umiješanosti 36 suspendovanih policajaca tog MUP-a u zločine počinjene u Srebrenici.

Schwendiman je na današnjoj press konferenciji održanoj u Tužilaštvu BiH govorio o osnivanju područnog ureda Tužilaštva BiH u Srebrenici. Također je prenio očekivanja da će područni ured Tužilaštva BiH biti otvoren do kraja marta ove godine, što će olakšati rad Tima br. 6, koji radi na predmetima ratnih zločina počinjenih u Srebrenici.

Ovom prilikom naglasio je da je Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH uputio direktoru Policije MUP-a RS-a Urošu Peni, dokumenataciju i dokaze koji se odnose na 36 suspendovanih policajaca MUP-a RS-a, koji su pod istragom u vezi ratnih zločina počinjenih u julu 1995. u Srebrenici.

Istakao je da je dostavljeni materijal dovoljan za disciplinski postupak koji može biti proveden od strane MUP-a RS, a da se krivična istraga protiv navedenih osoba nastavlja i dalje.