BiH
74

Prikazan dokumentarno-igrani film "Reprint Čede Kapora" autora Almira Berkovca

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U kinu Cinema City Sarajevo sinoć je prikazan dokumentarno - igrani film "Reprint Čede Kapora" autora Almira Berkovca. Ovaj film predstavlja jedan od 70 dokumentarnih filmova koje je Aljazeera Balkans realizovala realizovala u protekle 3 godine podržavajući rad nezavisnih produkcija i autora, ujedno afirmirajući Aljazeeru Balkans kao platformu za razvoj dokumentarnog filma u regionu.

U vrijeme kada se u svim državama bivše Jugoslavije smanjuju izdvajanja za filmske fondove i tv produkciju, budžet Aljazeere Balkans namijenjen za proizvodnju dokumentarnih filmova svakako predstavlja ohrabrenje regionalnim dokumentaristima, ali i obavezu da se gledaocima u regionu prikaže kvalitetan dokumentarni program na našim jezicima.

Film Reprint Čede Kapora prati dvije priče koje se isprepliću. Prva slijedi uzbudljivi životni put Čede Kapora, koji je iz rodnog Trebinja otišao u Beograd i zaposlio se kao grafičar. Pristupio je Komunističkoj partiji Jugoslavije i po njihovom nalogu organizirao ilegalnu pečatoreznicu za pravljenje lažnih pasoša za odlazak u Španiju. I sam je 1937. godine, preko Zagreba i Pariza, otišao na špansko ratište gdje se borio protiv fašista. Iz Španije se vratio u Jugoslaviju gdje je dočekao novi rat kao pripadnik partizanskog pokreta. Posljednji rat proveo je u Sarajevu, a na pitanja zašto je pristao na život u opkoljenom gradu iako ga je mogao napustiti, odgovarao je: "Nisam htio bježati sa fronta!".

Druga priča prati sudbinu knjige "Španska revolucija u slici, 19. juli 1936.". Kapor ju je vidio 1938. godine u Barceloni i poželio da je kupi ali nije imao konzervu mesa - što je bila cijena knjige. Sutradan je saznao da je prodat i zadnji primjerak. Nije odustao, pokušao je da nabavi svoj primjerak i preko Barcelone, kroz logore St. Cypriene i Meksiko, knjiga je konačno stigla u njegove ruke.

Dvije godine pred smrt, 2002. uredio je i odštampao reprint izdanje knjige u 2.000 kopija na još dva dodatna jezika. Preminuo je 20.marta 2004.godine kao posljednji dobrovoljac iz Bosne i Hercegovine koji se borio na strani Španske Republike.

Ekipu filma, pored scenariste i režisera Almira Berkovca (Team Media), čine producent za Aljazeeru Balkans Sead Kreševljaković, novinar istraživač Dragan Stanimirović, suradnica na scenariju Snjezana Mulic Softić, direktor fotografije Midhat Mujkić, naratori Midhat Paravlić i Stefan Pejović dok je muziku za film komponovao Duško Šegvić. Glavne uloge u igranom dijelu filma igraju Ermin Sijamija i Branko Đokić.