|

Prikazan dio filma “Operacija Srebrenica”

Prikazan dio filma “Operacija Srebrenica”
0
F
FENA
11.12.2008. u 15:38
0
komentara
0

dijeljenja
Prikazan dio filma “Operacija Srebrenica”
Dvojica zaštićenih svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid, “izričito su odbili da prime pozive za svjedočenje” koje su im pokušali uručiti pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).
Umjesto njihovog svjedočenja, u sudnici je prikazan dio dokumentarnog filma 'Operacija Srebrenica' beogradskog novinara Zorana Petrovića Piroćanca, javio je danas BIRN - Justice Report.

Vukovića i Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, Državno tužilaštvo tereti da su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju, a potom i strijeljanju više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge u selu Kravica, općina Bratunac.

Strijeljanje su preživjele dvije osobe, od kojih je jedna svjedok D1, koji se nije pojavio na ročištu.

Kako je pojasnio tužilac Ibro Bulić, ovaj svjedok ne odbija svjedočiti, ali nije mogao pristupiti na ročište “zbog bolesne supruge”.

Ipak, Bulić je napomenuo da je svjedok izrazio “zabrinutost” što mora opet svjedočiti i “vraćati se u tu traumu”.

Tužilaštvo BiH nije odustalo od zahtjeva za saslušanje svjedoka D1 i D3, te je naglasilo kako se nada da će se oni pojaviti na jednom od narednih ročišta.

U filmu 'Operacija Srebrenica', čiji su dijelovi prikazani na ovom ročištu - a koji je nakon pada UN-ove zaštićene zone snimio Petrović, novinar iz Beograda - vidi se odlazak civila iz Srebrenice sa zavežljajima u rukama, te kolone kamiona i autobusa na putu.

Petrović je ušao i u jedan od “napuštenih” stanova u Srebrenici te je, zbog isprevrtanih stvari, konstatovao da su stanari “otišli u velikoj žurbi”.

Također se mogu vidjeti snimci predstavnika UNPROFOR-a koji su u to vrijeme boravili u Srebrenici, te srpski vojnici koji pozivaju Bošnjake na predaju riječima: “Haj’te, momci, slobodno...”

Srpski vojnici u filmu Petroviću govore kako se “muslimani predaju čitav dan”, te kako skidaju uniformu i dolaze u civilnoj odjeći.

Na kraju filma pak neki od vojnika koje je novinar sreo u gradu govore kako je prošla akcija ulaska u Srebrenicu, te kako “nije bilo žestoko, jer nisu pružali otpor”.

Ibro Bulić je podsjetio Sudsko vijeće da u sudnici nije prikazan čitav film Zorana Petrovića, već samo dijelovi koji su “relevantni za optužnicu”.

Branioci optuženih nisu insistirali na puštanju cijelog filma, ali su prokomentarisali da je neobično što nije prikazan dio koji je snimljen ispred Zemljoradničke zadruge Kravica.

Na narednom ročištu, 15. decembra bit će saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.