{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijevozničke asocijacije u FBiH najavljuju proteste

F
18.5.2006. u 14:39
0
0
Prijevozničke asocijacije u FBiH najavljuju proteste
0
Prijevozničke asocijacije u FBiH najavljuju proteste
Članovi asocijacija autoprijevoznika i taksivozača s područja Federacije BiH 22. juna na organiziran način izrazit će svoje nezadovoljstvo zbog neravnopravnog položaja kod obavljanja prijevozničke djelatnosti s prijevoznicima s područja Republike Srpske, Distrikta Brčko i zemalja u okruženju ukoliko Federalno ministarstvo prometa i komunikacija do tada ne izmijeni Pravilnik o licenci za prijevoznike.
Kako je istaknuto danas u Sarajevu na sastanku Općeg udruženja samostalnih prijevoznika u drumskom saobraćaju i Udruženja taksiprijevoznika u FBiH negodovanje će biti iskazano blokadom pojedinih saobraćajnica, a osnovni motiv za to je ignorantski odnos Federalnog ministarstva prometa i komunikacija prema brojnim zahtjevima prijevozničkih udruženja, od kojih je i izmjena Pravilnika o licenci, s prijedlogom da se brišu odredbe kojima se određuje starost vozila.

Kako je rečeno, prijevoznici s područja FBiH za obavljanje javnog prijevoza stvari moraju imati licencu koju mogu dobiti samo ako im vozilo nije starije od 15 godina, a taksiprijevoznici ako im vozilo nije starije od 10 godina, dok prijevoznici iz Republike Srpske i Distrikta Brčko takve licencu ne moraju uopće posjedovati.

Za razliku od kolega iz RS-a i Distrikta Brčko, te zemalja u okruženju prijevoznici iz FBiH koji se bave unutarnjim linijskim prijevozom osoba i linijskim međuentitetskim prijevozom također mogu dobiti licencu samo ako im autobusi nisu stariji od 15 godina.

"Ovakvo ponašanje i ignorantski odnos Ministarstva ima za posljedicu da među članovima prijevozničkih asocijacija dodatno stvara nezadovoljstvo, revolt, pravnu nesigurnost i nevjericu da se naša pitanja mogu riješiti bez protesta i blokada saobraćajnica , a ako dođe do toga protesti će trajati sve dotle dok se ne eliminiraju odredbe o starosti vozila", rečeno je danas u Sarajevu na sastanku dviju prijevozničkih asocijacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: