Saznaje Klix.ba
91

Prijeti li Općoj bolnici u Sarajevu zatvaranje Odjela pedijatrije i da li je pet specijalista prevareno?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Prilikom otvaranja Odjela pedijatrije u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u septembru 2019. godine, nakon dva konkursa o prijemu pedijatara na koje nije bilo dovoljan broj prijavljenih kako bi se otvorio odjel, nekoliko pedijatara iz različitih dijelova BiH pozvan je da pređe u ovu bolnicu.

To su dr. Almir Mrkonjić, dr. Elvedin Petrović, dr. Belma Tarakčija, dr. Lamija Ljeljak-Rožajac i dr. Mesiha Muminović Gungor.

Oni su se prijavili na treći konkurs tek nakon usmenog obećanja tadašnjeg direktora bolnice dr. Zlatka Kravića, u prisustvu buduće šefice Odjela pedijatrije, a koje je najvjerovatnije bilo u saglasnosti sa tadašnjim Upravnim odborom, Skupštinom i Vladom KS koju je činila tzv. Četvorka.

Tada je nabrojenim pedijatrima obećano da će dugovi po osnovu specijalizacije koje imaju prema matičnim zdravstvenim ustanovama preuzeti Opća bolnica "Prim. dr. Abduah Nakaš", nakon čega su stvoreni uslovi za otvaranje Odjela pedijatrije u ovoj bolnici.

"Obzirom da su potraživanja matičnih ustanova bila daleko iznad stvarnih troškova nastalih po osnovu specijalizacija, plan tadašnjeg menadžmeta je bio da krenemo u pojedinačne sudske procese kako bi sud definisao visinu dugovanja po osnovu specijalizacija, nakon čega će bolnica navedeno isplatiti matičnim ustanovama. Po pokretanju pojedinačnih sudskih procesa, u dva navrata smo razgovarali sa bivšim direktorom Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' u vezi sa navedenim kako bi smo 'obećanje' dobili u pisanoj formi. Svakog puta je ponavljano da bolnica stoji iza obećanog te da postoji rezervisan novac za tu namjenu i da nećemo biti oštećeni ni u kojem smislu što se tiče dugovanja po osnovu specijalizacije", rekla je grupa od pet pedijatara za Klix.ba.

Dugovi prema matičnim ustanovama iznose preko pola miliona KM

Sa promjenom direktora bolnice (umjesto dr. Zlatka Kravića stigao je dr. Ismet Gavrankapetanović) u julu 2020. godine, na sastanku na odjelu Pedijatrije, ova grupa pedijatara je podsjetila na obećanje prethodnog menadžmenta bolnice na što su, kako tvrde, dobili odgovor "da bi neke kolege bile diskriminirane u slučaju da se izvrši uplata navedenog duga" te da nema pravnog osnova da se to realizuje".

Ceremonija otvaranja Odjela pedijatrije 2019. godine (Foto: T. S./Klix.ba)
Ceremonija otvaranja Odjela pedijatrije 2019. godine (Foto: T. S./Klix.ba)

Sluteći da bi mogli biti prevareni i ostavljeni na cjedilu ovakvim stavom novog menadžmenta, tražili su pismeno očitovanje po navedenom. Kažu da pismeno očitovanje direkora nikada nisu dobili.

"Indirektno smo upoznati da je nakon pomenutog dopisa, novi direktor problem prezentovao na Upravnom odboru Opće bolnice te smo nakon nekoliko mjeseci insistiranja i pokušaja zakazivanja, prijetnji otkazima, uspjeli realizirati sastanak sa direktorom.

Obzirom da nam je na sastanku rečeno da ranije pomenuta sredstva za isplatu dugova po osnovu specijalizacija nisu jasno naznačena za ovu svrhu i da je to osnovni problem zbog kojih se nažalost moramo sami snalaziti za riješavanje problema, razočarani hladnokrvnošću te nezaintersiranošću novog direktora za budućnost novootvorenog odjela i rješavanje problema, obavili smo razgovora sa predstavnicima Sindikata ljekara i stomatologa KS", naveli su.

U očitovanju pet pedijatara za Klix.ba navode da su zahvaljujući angažovanju Sindikata ljekara i stomatologa KS, saznali da ranije pomenuta sredstva za namjenu otplate dugovanja po osnovu specijalizacija su i dalje dostupna u finansijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te da će ista u finansijskom planu ZZO KS za 2021 godinu biti planirana za isplatu "preuzetih obaveza po osnovu preuzetih obaveza u okviru angažovanja kadra u odjelu pedijatrije" kako bi se ispunio uslov koji je ranije naveden od strane menadžmenta bolnice te kako bi se planirana sredstva mogla namjenski upotrijebiti.

"Misleći da smo na tragu rješenja dvogodišnje borbe, stresa i neizvjesnosti u koju smo dovedeni lažnim obećanjima i nezainteresovanošću sadašnjeg menadžmenta bolnice, ponovno smo nastojali dogovoriti sastanak sa direktorom kako bi smo precizirali dalje korake i eventualno inicirali sudske nagodbe sa matičnim ustanovama čime bi se izbjegli dalji sudski troškovi i eventualni troškovi kamata po izricanju pravosnažnih presuda", dodali su.

Zapisnik sa sastanka
Zapisnik sa sastanka

Kažu da su nakon desetak dana svakodnevnih pokušaja, sastanak sa direktorom uspjeli dogovoriti 03.06.2021. godine gdje im je ponovo usmeno saopšteno da "nažalost planirana sredstva ZZO neće biti moguće iskoristiti u ovu svrhu jer bi to bila 'kriminalna radnja' te da je odluka Skupštine KS nelegalna i koruptivna, te da "pokušaju ponovno sa ZZO KS i Vladom KS iznaći rješenje".

"Također tada nam je direktor obećao da će navedeno biti rješeno po smjeni tadašnjeg direktora ZZO KS umjesto kojeg će na mjesto direktora ZZO preći tadašnja pomoćnica direktora, koja je na pomenutoj funkciji već par mjeseci no od direktorovog obećanja rješenja ni traga. Razočarani stavovima direktora, obratili smo se Upravnom odboru na koji još uvijek nismo dobili odgovor iako je prošlo više od godinu dana od momenta uručenja dopisa", dodali su.

U međuvremenu, navode kako je doktorica Mesiha Gungor pravosnažno presuđena u vezi sa dugovanjem po osnovu specijalizacije te se obraćala direktoru dr. Gavrankapetanoviću za razgovor u vezi sa pomenutom presudom, što je direktor ignorisao te razgovor nije obavljen.

"Obratila se pismenim putem, ponovno bez odgovora direktora. Nakon navedenog pomenuta doktorica je pokrenula sudski spor protiv direktora i bolnice zbog navedenog. Također obratili smo se i kantonalnom ministru zdravstva koji nas je obavijestio da je problem iznijet na sastanku Vlade KS te da je ponovljeno da se problem treba rješiti na nivou direktora bolnice, sa kojim ne uspijevamo organizirati sasatanak", naveli su.

Odlazak pedijatara znači i zatvaranje Odjela pedijatrije

Finansijskim planom ZZO za 2022. godine usvojenim na 23. hitnoj sjednici Skupštine KS, održanoj 19.04.2022.godine, uvršten je iznos od 500.000 KM po amandmanu za namirenje obaveza prema zdravstvenim ustanovama za prelazak pet dr. specijalista pedijatrije u JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u namjenska sredstva za JU Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", te rebalansom finansijskog plana ZZO usvojenog na 53. radnoj sjednici Skupštine KS održanoj 06.07.2022.godine također.

"No, i dalje niti ZZO niti aktuelni direktor bolnice niti Upravni odbor bolnice ne žele da razgovarati na ovu temu, a o mogućim modalitetima i rješenjima problema da i ne govorimo", dodali su.

Pet pedijatara za Klix.ba navode da ukoliko se njihov problem ne riješi, sve je izvjesnije da pet mladih pedijatra neće ostati u službi građana i djece ovog kantona te će se vratiti u matične ustanove ili otići van države.

"Uzimajući u obzir deficitarnost pedijatra, upitna je održivost rada Odjela pedijatrije opće bolnice 'Prim. dr .Abdulah Nakaš' koja stremi da i formalno pravno da se transformiše u kantonalnu bolnicu, a što nije moguće bez pedijatrijskog odjela", naveli su.

Kako Klix.ba saznaje, više od pola miliona maraka su potraživanja matičnih zdravstvenih ustanova ovih pet pedijatara, a sada se suočavaju da će sami morati isplatiti ove dugove ukoliko ime nadležni u Kantonu Sarajevo ne pomognu.