BiH
0

Prijenos osnivačkih udjela HRT-a Mostar ne povređuje vitalni interes bošnjačkog naroda

FENA
Odluka o prijenosu osnivačkih prava nad Hercegovačkom radiotelevizijom ne povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, odluka je Vijeća za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH.

Kako je saopćio danas u Sarajevu predsjednik Ustavnog suda FBiH Mirko Bošković, Odluka o prijenosu osnivačkih udjela HRT d.o.o. Mostar ne sadrži nijednu odredbu koja stavlja u nepovoljan položaj bilo koji od konstitutivnih naroda, te nema temelja za tvrdnju da se njome povređuje vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u Gradu Mostaru.

Zahtjev za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u postupku donošenja spomenute odluke podnio je Klub vijećnika bošnjačkog naroda u Gradskom vijeću Mostara.

Oni smatraju da je Hercegovačka radiotelevizija jedini elektronski medij u Mostaru u vlasništvu Grada i da se Odluka i način rada ove kuće odnosi na vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH konstatiralo je da je Gradsko vijeće Mostara u skladu s Arbitražnom odlukom o HRT d.o.o. Mostar, koju je donio specijalni izaslanik za Grad Mostar Norbert Winterstein, moglo da poduzme sve neophodne mjere za prijenos vlasništva nad HRT-om na druge nivoe vlasti, javnu instituciju ili putem privatizacije.

Gradsko vijeće je donijelo odluku o prijenosu osnivačkih udjela na nove osnivače - Hercegovačko-neretvanski kanton sa 45 posto udjela, Zapadnoherecegovački sa 40 posto udjela i Livanjski kanton s 15 posto udjela.