{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijenos nadležnosti doveo do paralelizma

F
19.3.2009. u 16:53
0
4
Prijenos nadležnosti doveo do paralelizma
0
Prijenos nadležnosti doveo do paralelizma
S Republike Srpske na nivo države BiH preneseno je dosad 68 nadležnosti, a analiza je pokazala da u većini slučajeva prijenos nije izvršen na adekvatan način, pošto nisu stvoreni uvjeti za kontinuiran način rada, ili nisu doneseni prateći propisi, podzakonski akti koji bi regulirali odgovarajuće prenošenje nadležnosti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
- Vrlo često nije bilo ni komunikacija između institucija s kojih je ili na koje su prenesene nadležnosti, kaže se u informaciji Vlade RS-a koja će, nakon današnjeg razmatranja, biti upućena u Narodnu skupštinu RS-a.

Navodi se i da se u radu novoformiranih državnih i entitetskih institucija pojavljuje "paralelizam", a kao primjer se daje Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Kada je ta sigurnosna agencija formirana imala je samo ovlaštenja kontrole trgovine narkoticima, međunarodnog i domaćeg terorizma, nedozvoljene trgovine nuklearnim materijalima, nedozvoljenje trgovine hemijsko-biološkim oružjem, međunarodno organizovanog kriminala i krivičnih djela, kažnjivih po međunarodnom ratnom i humanitarnom pravu.

Godine 2004. donošenjem Zakona o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, pratećim setom zakona entitetski MUP-ovi stavljeni su u poziciju da su samo dužni pružiti pomoć SIPA-i, "iz čega proizilazi paralelizam u radu SIPA-e i MUP-a RS-a, preklapanje ovlašćenja, sukobljavanje i kolizija nadležnosti", kaže se u Vladinoj informaciji.

Dalje se dodaje da je jedan od trenutnih "problema" i pitanje rada ombudsmana RS-a, za koji Ustav propisuje da su u nadležnosti entiteta, ali se sada traži njegovo ukidanje i prijenos nadležnosti na ombudsmana BiH.

Konstatira se i da su nadležnosti prenošene od 2000. do 2006. godine, a najviše ih je preneseno tokom 2003. i 2004.

U informaciji se podsjeća da je dolazilo do prijenosa nadležnosti te navode i one koje je svojim odlukama nametnuo neki od dosadašnjih visokih predstavnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: