BiH
0

Prijem za sportaše s područja Tuzlanskog kantona

FENA
Premijer Tuzlanske kantona Enes Mujić i ministri za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, te boračka pitanja, Mirzeta Hadzić Suljkić i Bahrija Mehurić organizirali su danas svečani prijem, za sportaše s područja Tuzlanske kantona koji su u ovoj godini ostvarili zapažene rezultate na europskim natjecanjima i nedavno održanoj Balkanijadi.

Uspješnim sportašima i njihovim trenerima na prijemu su uručene novčane nagrade te iskazana spremnost Vlade TK da vrhunskim sportašima i dalje, u mjeri u kojoj to dozvoljavaju raspoloživa sredstva, pruža potporu.

"Mladi sportaši koji svojim rezultatima na najbolji način promoviraju TK i BiH zaslužuju mnogo veću potporu nego sto to sada imaju od institucija vlasti, s toga se nadamo da će se donošenjem zakona o sportu na državnoj razini urediti stanje u ovoj oblasti", kazao je premijer Mujić, podržavajući iznesene zahtjeve sportaša i njihovih trenera.

Treneri i sportaši izrazili su svoje zadovoljstvo organiziranjem današnjeg prijema kao potpore za njihove naredne nastupe, ali i istaknuli probleme s kojima se susreću. Prije svega očekuju da se što prije donese zakon o sportu kako bi se definiralo financiranje vrhunskog sporta.

Također, zatražili su pomoć za uspješne sportaše prilikom zapošljavanja, nakon što okončaju karijeru, ili kroz uvođenje sportske mirovine.

Današnji prijem organiziran je za članove reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, Adnana Malkića člana AK Sloboda Tehnograd, članice KBS Tuzla Simbra Merimu Softić, Unu Selman, Almu Ibrahimefendić i Mirsadu Suljkanović, karatistu Nermina Sinanovića, tenisačicu Emu Burgić i boksače BK Banovići.