BiH
3

Prijem u Novom Sarajevu: Nosioci Partizanske spomenice i danas puni elana

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici Općine Novo Sarajevo danas su, u sklopu obilježavanja Dana Općine, upriličili prijem za nosioce Partizanske spomenice 1941. godine.

Pomoćnica načelnika Općine za boračko-invalidsku zaštitu Enisa Ibrahimović je naglasila kako na području općine stanuje 11 nosilaca Partizanske spomenice, te je poželjela dobrodošlicu onima koji su mogli doći na ovaj prijem. Potom se skupu obratio načelnik Nedžad Koldžo, koji je zahvalio antifašistima za sve što su učinili za BiH.

"Vi ste se u ono vrijeme na najbolji način borili protiv fašizma i za tadašnju državu u čijem je sastavu bila i BiH. Hvala vam za sve što ste učinili kao i što ste svih ovih godina, uprkos dešavanjima, istrajali i opstali u svome opredjeljenju. Vrlo je važno, pogotovo danas u BiH, djeci i nadolazećim generacijama prenijeti istinu o antifašističkoj borbi, kako u ratu od 1941. do 1945., tako i u ovom posljednjem ratu", rekao je Koldžo.

Nositeljica spomenice Vukica Obradović se prisjetila početaka Drugog svjetskog rata, naglasivši da su tih godina u Bosanskoj krajini počinjeni strašni zločini, pri čemu su poginule hiljade nevinih ljudi. "Ja sam se narodnooslobodilačkoj borbi dobrovoljno priključila kao djevojčica od 15 godina. Inače je u cijeloj Krajini tih godina bio prisutan veliki elan i entuzijazam u odbrani zemlje od fašista. Moja borba mi je donijela velike trenutke u životu, kojih se i danas sa uzbuđenjem sjećam, a jedan od njih je i susret sa drugom Titom", kazala je Obradović.

Nosilac spomenice Ferid Buturović je načelniku Koldži kazao kako su antifašisti koji su pripadnici njegove generacije, čak i danas u poznim godinama, spremni dati svoj doprinos u antifašističkoj i borbi za bolji život. "Spremni smo i danas, koliko je to u našoj mogućnosti, dati sve kako bi se u BiH živjelo u zajedništvu i kako bi ona bila zemlja u kojoj ljudi žele živjeti", kazao je Buturović.

Prisutnima se obratio i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Bulend Biščević, kazavši kako mu je velika čast upoznati antifašiste NOB-a i družiti se s njima te im je poželio dobro zdravlje. Načelnik Koldžo im je podijelio i koverte sa skromnim novčanim iznosom.