Sven Alkalaj
0

"Prijem u MAP je važan za put ka NATO-u"

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj naglasio je u Briselu neophodnost da narednog mjeseca bude prihvaćena aplikacija BiH za Akcioni plan za članstvo (MAP) u Natou, istakavši da je to od krucijalne važnosti za dalji napredak BiH prema ovoj alijansi.

Alkalaj je juče na sastanku sa predstavnicima svih država članica Natoa izrazio uvjerenje da bi pozitivna odluka predstavljala dodatni podsticaj BiH za ubrzan rad na reformama, te da bi to bio i dodatni element koji bi uticao na uspjeh ''butmirskog procesa'', saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je iskazao bojazan da bi suprotna odluka mogla negativno uticati na aktuelne reformske procese i na entuzijazam koji vlada u BiH prema evroatlantskim integracijama. 

Alkalaj je naglasio da bi dodjeljivanje MAP-a narednog mjeseca bio dodatni podsticaj za reformu Oružanih snaga BiH, koja je do sada najuspješnija reforma u BiH, kao i podsticaj svim proevropskim, demokratskim snagama u BiH da se još više angažuju na putu ka Natou i EU. 

Predstavnici država članica Natoa, na nivou ambasadora-šefova i zamjenika šefova misija pri Natou,  istakli su da konačna odluka o MAP statusu BiH još nije donesena, te da bi za pozitivnu odluku od velike važnosti bio vidljiv, konkretan napredak u okviru ''butmirskog procesa''. 

Oni su potvrdili perspektivu punopravnog članstva BiH u Natou i izrazili želju da se to dogodi što prije, te istakli da taj proces zavisi o napretku BiH u ispunjavanju potrebnih uslova, dodaje se u saopštenju.