{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijem povodom održavanja konferencije o Srebrenici

F
5.11.2007. u 20:58
0
0
Prijem povodom održavanja konferencije o Srebrenici
0
Prijem povodom održavanja konferencije o Srebrenici
Povodom sutrašnje konferencije posvećene mogućnostima ulaganja u Srebrenicu večeras je rezidenciji "Konak" u Sarajevu upriličen prijem čiji je domaćin bio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Obraćajući se sudionicima skupa - predstavnicima vladinog i nevladinog sektora u BiH, dužnosnicima međunarodnih organizacija, članovima diplomatskog kora, predstavnicima općine Srebrenica i brojnim zvanicama, Komšić je ukazao na neophodnost stvaranja uvjeta za održivi povratak u Srebrenicu koja je, kako je kazao, prije 12 godina postala planetarno poznata kao mjesto gdje se dogodio genocid.

- Ovo je vrijeme kada moramo pomoći Srebrenici da izađe iz tunela tame, pustih ulica, sumornih fasada prepunih ožiljaka granata i zlokobnog osjećaja smrti koji se osjeti pogledom na svaki od hiljada srebreničkih mezara, podsjetio je Komšić.

Napomenuo je kako je Bosna i Hercegovina mala i zemlja u razvoju, ali, istovremeno i zemlja koja želi da se priključi krugu razvijenih zemalja uz apel kako je upravo sada prilika da se Srebrenici da podsticaj u cilju njene integracije u širi ekonomski razvoj naše zemlje, pa i regiona jugoistočne Evrope.

Komšić smatra kako je trenutak da se podstaknu ne samo strana, nego i domaća ulaganja koja će srebreničkom kraju pomoći da stane na svoje noge i da krene ka svjetlijoj budućnosti.

Prema njegovime riječima, trenutak je da se, bez obzira na trenutne političke neizvjesnosti u kojima se naša zemlja nalazi, okrenemo ekonomskom razvoju i napretku.

- Ova Konferencija je prilika da se konkretno razmotre mogućnosti šta se može učiniti za srebrenički kraj da bi povratak postao održiv, ali ne samo kroz donacije i pomoć nego najviše kroz investiranje u razvoj, kako infrastrukture tako i ekonomskih potencijala i kapaciteta, istaknuo je Komšić, pozivajući prisutne da podrže ta i takva nastojanja.

Visoke goste u Konaku su uz predsjedavajućeg Komšića dočekali i izaslanik visokog predstavnika za Srebrebicu, ambasador Cliford Bond i Haris Bašić, direktor Agencije za promociju stranih investicija (FIPA-e).

Među ostalima, prijemu su prisustvovali i visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak i druge visoke zvanice i gosti.

Konferencija o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu, koju je organizirala FIPA, održat će se sutra na Jahorini i kako se i očekivalo, ovaj je skup pobudio veliko interesovanje potencijalnih investitora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: