BiH
0

Prijem povodom održavanja konferencije o Srebrenici

FENA
Povodom sutrašnje konferencije posvećene mogućnostima ulaganja u Srebrenicu večeras je rezidenciji "Konak" u Sarajevu upriličen prijem čiji je domaćin bio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Obraćajući se sudionicima skupa - predstavnicima vladinog i nevladinog sektora u BiH, dužnosnicima međunarodnih organizacija, članovima diplomatskog kora, predstavnicima općine Srebrenica i brojnim zvanicama, Komšić je ukazao na neophodnost stvaranja uvjeta za održivi povratak u Srebrenicu koja je, kako je kazao, prije 12 godina postala planetarno poznata kao mjesto gdje se dogodio genocid.

  • Ovo je vrijeme kada moramo pomoći Srebrenici da izađe iz tunela tame, pustih ulica, sumornih fasada prepunih ožiljaka granata i zlokobnog osjećaja smrti koji se osjeti pogledom na svaki od hiljada srebreničkih mezara, podsjetio je Komšić.

Napomenuo je kako je Bosna i Hercegovina mala i zemlja u razvoju, ali, istovremeno i zemlja koja želi da se priključi krugu razvijenih zemalja uz apel kako je upravo sada prilika da se Srebrenici da podsticaj u cilju njene integracije u širi ekonomski razvoj naše zemlje, pa i regiona jugoistočne Evrope.

Komšić smatra kako je trenutak da se podstaknu ne samo strana, nego i domaća ulaganja koja će srebreničkom kraju pomoći da stane na svoje noge i da krene ka svjetlijoj budućnosti.

Prema njegovime riječima, trenutak je da se, bez obzira na trenutne političke neizvjesnosti u kojima se naša zemlja nalazi, okrenemo ekonomskom razvoju i napretku.

  • Ova Konferencija je prilika da se konkretno razmotre mogućnosti šta se može učiniti za srebrenički kraj da bi povratak postao održiv, ali ne samo kroz donacije i pomoć nego najviše kroz investiranje u razvoj, kako infrastrukture tako i ekonomskih potencijala i kapaciteta, istaknuo je Komšić, pozivajući prisutne da podrže ta i takva nastojanja.

Visoke goste u Konaku su uz predsjedavajućeg Komšića dočekali i izaslanik visokog predstavnika za Srebrebicu, ambasador Cliford Bond i Haris Bašić, direktor Agencije za promociju stranih investicija (FIPA-e).

Među ostalima, prijemu su prisustvovali i visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak i druge visoke zvanice i gosti.

Konferencija o mogućnostima ulaganja u Srebrenicu, koju je organizirala FIPA, održat će se sutra na Jahorini i kako se i očekivalo, ovaj je skup pobudio veliko interesovanje potencijalnih investitora.