Sarajevo
0

Prijem povodom Dana državnosti Crne Gore

FENA
Ambasador Crne Gore u BiH Ramiz Bašić upriličio je večeras prijem u rezidenciji Konak u Sarajevu povodom Dana državnosti Crne Gore.

"Naš ključni cilj su euroatlanske integracije i smatram da na tom planu zaista puno sarađujemo i koordiniramo mnoge aktivnosti. Želimo da i BiH uhvati korak sa ostalim zemljama regiona što će biti od stateške važnosti i za Crnu Goru", izjavio je Bašić tokom prijema na kojem su se okupili visoki bh. zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, te ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Crna Gora je posljednjih godina, prema njegovim riječima, napravila veliki iskorak u različitim oblastima. Na državnopravnom planu postala je član svih relevantnih međunarodnih organizacija, a na ekonomskom planu u posljednje dvije, tri godine prednjači u regionu po obimu stranih investicija.

"Mislim da vlada veliki entuzijazam, motivacija i ovu krizu smo dočekali prilično spremno. Bez obzira na sve probleme mislim da smo jedna od rijetkih zemlja u regionu koja ipak to lako podnosi", kazao je Bašić.

U bilateralnim odnosima, kako je dodao, političke teme vezene za nedavnu prošlost skinute su sa dnevnog reda i u prvom planu je ekonomija.

"Crna Gora je vrlo iskreno krenula u suočavanje sa prošlošću. Postigli smo vansudsko poravnanje sa deportovanim iz '92. godine i Vlada je izdvojila u te svrhe više od četiri miliona eura, zatim više od pet miliona eura je izdvojeno za obnovu infrastrukture u Bukovici kod Pljevalja za povratak raseljenih i uskoro trebamo da predamo na upotrebu jednu školu i ambulantu u Srebrenici", kazao je crnmogorski ambasador.

Bašić je podsjetio da je Crna Gora prije četiri dana usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o osudi genocida u Srebrenici i ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.

Crna Gora slavi 13. jul po Berlinskom kongresu iz 1878. kojim je priznata za nezavisnu državu, te po početku narodnog ustanka u Crnoj Gori protiv okupacije 'sila osovine' 1941. godine.