Neum
0

Prijem na brodu američke mornarice

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na brodu američke mornarice USS "Roosevelt", koji je jučer uplovio u vode neumskog zaljeva, danas je upriličen obilazak za novinare kao i prijem za visoke dužnosnike.

Brod su, uz ostale, posjetili američki ambasador u BiH Charles English, predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ministar obrane BiH Selmo Cikotić, te komandant Oružanih snaga BiH Milorad Milojčić.

Goste je pozdravio i dobrodošlicu poželio kapetan broda Stanley Keeve, a prisutnima se obratio i američki ambasador English koji je kazao kako je posjeta toga broda istinski primjer predanosti američkih vojnih snaga Bosni i Hercegovini i izvanredne vojne saradnje dviju zemalja.

"Opredjeljenje SAD-a je stabilnost i sigurnost BiH. Naši odnosi na vojnom polju su čvrsti i ogledaju se u opsežnom bilateralnom angažmanu dvije vojske kroz vježbe, obuku i obrazovanje. Saradnja BiH i SAD unutar NATO struktura je sve snažnija. Kao što smo pomagali u proteklih 13 godina, prvo da se okonča sukob a potom da se promoviraju mir, stabilnost i sigurnost u BiH s vama smo i danas na vašem putu potpune integracije u euroatlantsku zajednicu", kazao je English.

U svom obraćanju Silajdžić je istaknuo kako je jako teško na ovako lijepom i sunčanom danu pretpostaviti da je ne tako davno ova zemlja prolazila kroz jako teška i turbulentna vremena.

"Nažalost, ovu zemlju su napali njeni susjedi. Morali smo čekati, to je tačno, ali su onda vaša zemlja i vaše oružane snage došle nama u spas. Tada je zacementirano to prijateljstvo između vaše i moje zemlje i ja se nadam da će to prijateljstvo trajati zauvijek", kazao je Silajdžić.

Brod američke mornarice iz neumskog zaljeva isplovit će 19. septembra.