Đurđevdanska tradicija
0

FOTO / Prijedorske Rome hladna voda nije spriječila da se okupaju

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Prijedorski Romi rano jutros su na ušću Gomjenice u rijeku Sanu obavili obredno đurđevdansko kupanje, kojim, prema vjerovanju ovoga naroda, sa sebe sapiraju grijehe.

Na tradicionali uranak i kupanje u rijeci, kolona od tridesetak Roma, okićenih vijencima cvijeća, krenula je ispred zgrade Udruženja ove manjinske zajednice, da bi se, nakon spuštanja vijenaca cvijeća u Sanu, pet do šest najhrabrijih odvažilo da zapliva u vodi čija je temperatura nešto viša od 12 stepeni Celzijusovih.

    	Prema kazivanju Roma, ovaj drevni običaj obnovili su posljednjih šest godina želeći da ga sačuvaju kao dio bogate običajne tradicije ovog naroda.

    	U romskom naselju u Rudničkoj ulici na Đurđevdan je posebno veselo, jer se za zajedničkom prazničnom trpezom, na kojoj je obavezan ovan na ražnju, okupe stanovnici ovog naselja i uz muziku uživo slave do kasno u noć.

    	Interesantne i lijepe đurđevdanske obrede, koji vuku korijene iz paganskih vremena, imaju i potkozarski Srbi koji se u nekim selima okupljaju oko vodenica na omaju.

    	U zahvaćenu vodu ispod vodeničkog točka stavljaju poljsko cvijeće i njome se ukućani umivaju na Đurđevdan.

    	Običaj je da se okupljeni oko seoske vodenice prskaju vodom i žare koprivom radi dobrog zdravlja.
    	Od ljeskovih grana prave krstove koje bacaju u vodu zajedno sa vijencima ispletenim od vrbovih grana, a kultna tradicija je i da ljeskove krstove zabadaju u polja kako bi žito dobro rodilo, dok se bukovim ili grabovim granam kite kuće.