{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedorčanin s novim srcem zahvalan ljekarima iz Banje Luke

S
SRNA
29.1.2014. u 14:16
3
4
Prijedorčanin s novim srcem zahvalan ljekarima iz Banje Luke
3
Prijedorčanin s novim srcem zahvalan ljekarima iz Banje Luke
Foto: SRNA
Prijedorčanin Aladin Bašić (18), koji je prije 15 mjeseci dobio novo srce u Univerzitetskoj klinici u Beču, prvi put je došao u svoj rodni grad nakon uspješnog oporavka u Austriji, rekla je Alma Semanić iz Prijedora, inicijator humanitarne akcije "Pomozite Aladinu Bašiću - budite i vi dio njegovog novog srca".
"Aladin se osjeća odlično. U Kliničkom centru Banja Luka, gdje je proveo godinu dana prije transplantacije srca, želi da posjeti doktora Borisa Goronju koji je pomogao njegov odlazak u Beč, pedijatra kardiologa Darija Đukića, pedijatra Stojislava Konjevića i kompletno osoblje Pedijatrije koje ga je njegovalo i više puta život spasavalo", rekla je Srni Semanićeva.

Aladin ima pravo na boravak u Austriji do novembra ove godine i nada se da će tad moći produžiti vizu. Savladao je njemački jezik i po povratku u Beč školovat će se za promotera i trgovca. Zahvalan je svima koji su pomogli njegovo liječenje, a i on sam sada pomaže liječenje druge djece.

"Aladin kaže da on samo nosi to novo srce, a da ono pripada svima koji su mu pomogli da ga dobije. Za liječenje dječaka Arnela K. iz Novog Grada darovat će 5.000 eura, a za liječenje djevojke Selme Dž. iz Prijedora 2.000 eura", dodala je Semanićeva.

Akciju za pomoć Aladinu Bašiću iz prijedorskog naselja Donja Puharska pokrenuli su krajem 2011. mještani ovog naselja Alma Semanić i Mirsad Sarajlić, a brojni pojedinci, udruženja, organizacije iz Prijedora, BiH, Njemačke, Austrije, Švedske i drugih država darovali su više od 200.000 KM.

Aladin je bio učenik Elektrotehničke škole u Prijedoru. Nema majku, oca, brata ni sestru, a od smrti roditelja o njemu brinu njegove tetke.

Aladin je peti pacijent banjalučkog Kliničkog centra kojem je urađena transplantacija srca u Beču.

Klinički centar Banja Luka od 2008. godine ima uspješnu saradnju sa Univerzitetskom klinikom u Beču odlaskom kardiologa Borisa Goronje u ovu ustanovu na edukaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: