{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedor: Sutra kolektivna dženaza za 29 ubijenih civila

19.7.2015. u 17:05
534
Prijedor: Sutra kolektivna dženaza za 29 ubijenih civila
534
Prijedor: Sutra kolektivna dženaza za 29 ubijenih civila
Prošlogodišnja dženaza ubijenim Prijedorčanima (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sutra će s početkom u 9 sati biti klanjanja dženaza za 29 Prijedorčana, civilnih žrtava koje su ubijene u ljeto 1992. godine.
Dženaza će biti klanjana na stadionu “Vedro Polje” u Hambarinama, a program kolektivne dženaze će početi iznošenjem tabuta iz identifikacionog centra “Šejkovača” u Sanskom Mostu.

Tabuti će biti izneseni iz “Šejkovače” u 6 sati ujutru a kolona s posmrtnim ostacima ubijenih bi na stadion u Hambarinama trebala stići oko 8 sati.

Dženazu namaz će predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Kako je za Klix.ba potvrdio Ibro Kahrimanović, zamjenik predsjednika Organizacionog odbora za pripremu dženaze, sve pripreme su završene.

Jučer je održan i posljednji sastanak s predstavnicima sigurnosnih agencija te se očekuje da skup protekne bez incidenata.

Posmrtni ostaci žrtava koje će se sutra kopati pronađeni su na šest lokacija a jedno tijelo pronađeno je na teritoriji Republike Hrvatske u općini Kostajnica.

Nakon klanjanja dženaze posmrtni ostaci stradalih svoj konačni smiraj naći će na nekoliko različitih lokacija.

“Pet će biti ukopano u Kozarcu, jedan u Bosanskoj Dubici a ostala 23 šehida bit će ukopani po lokalnim mezarjima na području mjesta koja se nalaze na lijevoj obali Sane”, kaže za Klix.ba Ibro Kahrimanović.

Najmlađa žrtva kojoj će sutra biti klanjanja dženaza je Zikret Redžić koji je imao 18 godina u trenutku smrti, dok je najstariji Asim Žerić koji je imao 67 godina kada je ubijen.

U Organizacionom odboru nemaju informacije da li će dženazi prisustvovati bilo ko od političkih zvaničnika.

“Mi smo i ove kao i prethodnih godina uputili pozive domaćim političkim liderima te predstavnicima međunarodne zajednice. Inče je praksa da nam ne odgovaraju na pozive pa i ako dođu oni nemaju neki posebni status niti im se dozvoljava da drže govore”, kaže Kahrimanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: