BiH
0

Prijedlog zakona o pomilovanju na čekanju

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odgodio je danas, do narednog zasjedanja, izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o pomilovanju FBiH koji je predložila Stranka demokratske akcije.

Do tada bi poslanici trebali dobiti i Prijedlog zakona o pomilovanju koji je utvrdila Vlada Federacije.

Uime predlagača zakona Kluba SDA Irfan Ajanović je podsjetio da ovaj zakon nije prošao tri puta u prošlom sazivu Parlamenta, iako su odlukom visokog predstavnika iz 2005. privremeno suspendirane ovlasti svih organa u BiH da daju pomilovanja za bilo koja krivična djela i zatraženo da entiteti i država usvoje harmonizirane zakone.

Ajanović je naglasio da je Ured visokog predstavnika nedavno pozvao ovaj dom da usvoji "ispravnu" verziju, odnosno onu koju je predložila SDA, a ne onu koju je predložila Vlada FBiH.

OHR je, između ostalog, ocijenio da prijedlog Vlade ne ispravlja ključni nedostatak, a to je da ne rješava pitanje uplitanja entiteta u nadležnost države, naveo je Ajanović.

Predstavnik ministra pravde i Vlade FBiH Džemaludin Mutapčić je, međutim, skrenuo pažnju na ustavnopravno pitanje, jer prema Ustavu FBiH federalni zakoni moraju se uskladiti s Ustavom FBiH, a predsjednik Federacije BiH je nadležan za pomilovanja prema federalnim zakonima. Ove ustavne odredbe nisu mijenjane. Staviše, kazao je Mutapčić, u Ustavu BiH se ne navodi izričito princip pomilovanja.

Zaključio je da je potrebno amandmanski djelovati na Ustav FBiH, ili uskladiti krivične zakone entiteta i države.

Sličan stav zauzeo je i Mato Franičević (HDZBiH), koji je naglasio da nepoštovanje Ustava znači rušenje civilizacijskih vrijednosti. Dodao je da ono što radi OHR nije u redu.

Ante Čolak, HSSBiH, uputio je kritiku Uredu visokog predstavnika da suviše dugo vodi politiku da zakonima mijenja Ustav, založivši se pritom da se najprije donesu potrebne ustavne promjene. Također je rekao da je prije donošenja bilo kakvog zakona potrebno izvršiti reviziju svih dosadašnjih pomilovanja.

Klub SDA je odbacio optužbe da želi djelovati protuustavno, naglašavajući da je intencija ovog zakona da se svi ljudi izjednače pred zakonom i insistirajući da je njihov prijedlog zakona potpuno usklađen s državnim.

  • Niko ne dovodi u pitanje pravo predsjednika FBiH da daje pomilovanja u skladu s Ustavom FBiH, naglasio je šef Kluba SDA Ibrahim Nadarević.