Prvi put od 2009. godine
9

Prijedlog za povećanje plate uposlenicima Agencije za lijekove BiH poslan Vijeću ministara BiH

Piše: M. N.
Dio uposlenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH konačno bi mogao dobiti povećanje plata koje su tražili godinama. Prijedlog je uputilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, a danas je na sjednici Stručnog vijeća agencije primljen k znanju, što je bilo potrebno kako bi bio poslan Vijeću ministara BiH na razmatranje.

Kako nam je rekao predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Ramo Rustemović, iako su tražili povećanje za sve uposlenike, ovaj put to nije bilo moguće. U prvoj fazi povećanje plata bi trebali dobiti uposlenici Kontrolne laboratorije, Sektora za inspekciju i Sektora za informatiku.

"Borba se nastavlja. Ostatak administrativno-tehničkog rukovodstva i uposlenika bi trebao dobiti povećanje u drugoj fazi. Menadžment nam je obećao da će se iznaći najprihvatljivije rješenje u smislu prelaska u sljedeće razrede i čim se stvore mogućnosti uslijedit će povećanje plate i njima", rekao nam je Rustemović.

Radnici Agencije za lijekove i medicinska sredstava BiH pred kraj prošle godine najavili su kako bi mogli organizovati štrajk ukoliko se u skorije vrijeme ne popravi materijalni status agencije. Sve ove godine poručuju vlastima kako nisu birokrate i da ih prestanu tako tretirati te da u državni budžet godišnje inkasiraju 10,5 miliona KM. Od vlasti su tražili i zapošljavanje novih ljudi, jer su zbog malih plata i odlaska u penziju ostali bez većeg broja radnika.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH osnovana je 2009. godine, a u njenom sklopu radi Kontrolni laboratorij sa sjedištem u Sarajevu. Djelokrug Agencije u oblasti lijekova je širok, a između ostalog bavi se izdavanjem dozvola, stavljanjem u promet lijeka, poslovima laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanjem stručne ocjene, praćenjem neželjenih djelovanja lijekova itd.