|

Prijedlog za određivanje mjera pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji Sailor

Prijedlog za određivanje mjera pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji Sailor
3
F
FENA
2.7.2014. u 10:22
0
komentara
3

dijeljenja
Prijedlog za određivanje mjera pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji Sailor Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba i mjere zabrane za tri osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezne utaje ili prevare, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i protuzakonitog posredovanja.
Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičene: Miloša Milutinovića (1979.) s prijavljenim prebivalištem u Beogradu i Banja Luci, državljanina Republike Srbije, Željka Đekića (1967.) iz Banja Luke, državljanina BiH, Ivana Petonjića (1959.) iz Jajca, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Miroslava Leka (1957.) iz Mostara, nalazi se u bjekstvu, i Tomislava Leka (1984.) iz Mostara, nalazi se u bjekstvu.

Osumnjičene osobe su slobode lišili ovlašteni policijski službenici u okviru združene akcije kodnog naziva “Sailor". Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe učestvovali u radnjama protivzakonitog posredovanja, radnjama izbjegavanja plaćanja PDV obaveza prikazivanjem krivotvorene dokumentacije, te korištenjem službenog položaja radi zloupotrebe dokumentacije u vezi s procjenama šteta nastalih kao posljedica poplava.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera pritvora - Miroslavu Leki i Tomislavu Leki predložen je prijedlog pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH i istovremeno stavio prijedlog Sudu BiH za raspisivanjem potjernice iz razloga što se navedeni nalaze u bjekstvu.

Prema osumnjičenim Milošu Milutinoviću i Ivanu Petonjiću predložen je prijedlog pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH i Đekić Željki iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora za osumnjičene je, između ostalog, predložena zbog postojanja opasnosti od bjekstva i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike.

U pogledu osumnjičenih: Dragana Talića (1969.) iz Banja Luke, državljanina BiH, Domagoja Marića (1967.) iz Mostara, državljanina BiH i R Hrvatske i Brankice Martić (1965.) iz Banja Luke, državljanke BiH, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, odnosno predložena je mjera zabrane javljanja u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjere zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.