{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prijedlog za određivanje mjera pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji Sailor

F
2.7.2014. u 10:22
3
0
Prijedlog za određivanje mjera pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji Sailor
3
Prijedlog za određivanje mjera pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji Sailor
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba i mjere zabrane za tri osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezne utaje ili prevare, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i protuzakonitog posredovanja.
Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičene: Miloša Milutinovića (1979.) s prijavljenim prebivalištem u Beogradu i Banja Luci, državljanina Republike Srbije, Željka Đekića (1967.) iz Banja Luke, državljanina BiH, Ivana Petonjića (1959.) iz Jajca, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Miroslava Leka (1957.) iz Mostara, nalazi se u bjekstvu, i Tomislava Leka (1984.) iz Mostara, nalazi se u bjekstvu.

Osumnjičene osobe su slobode lišili ovlašteni policijski službenici u okviru združene akcije kodnog naziva “Sailor". Oni su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe učestvovali u radnjama protivzakonitog posredovanja, radnjama izbjegavanja plaćanja PDV obaveza prikazivanjem krivotvorene dokumentacije, te korištenjem službenog položaja radi zloupotrebe dokumentacije u vezi s procjenama šteta nastalih kao posljedica poplava.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera pritvora - Miroslavu Leki i Tomislavu Leki predložen je prijedlog pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) ZKP-a BiH i istovremeno stavio prijedlog Sudu BiH za raspisivanjem potjernice iz razloga što se navedeni nalaze u bjekstvu.

Prema osumnjičenim Milošu Milutinoviću i Ivanu Petonjiću predložen je prijedlog pritvora iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) i b) ZKP-a BiH i Đekić Željki iz zakonskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP-a BiH.

Mjera pritvora za osumnjičene je, između ostalog, predložena zbog postojanja opasnosti od bjekstva i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike.

U pogledu osumnjičenih: Dragana Talića (1969.) iz Banja Luke, državljanina BiH, Domagoja Marića (1967.) iz Mostara, državljanina BiH i R Hrvatske i Brankice Martić (1965.) iz Banja Luke, državljanke BiH, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, odnosno predložena je mjera zabrane javljanja u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjere zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: