Ka reformi pravosuđa
5

Prijedlog SDP-a: Tužioce treba da imenuje parlament, a članovi VSTV-a da budu univerzitetski profesori

S. H.
Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH (Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnici u Parlamentu FBiH danas razmatraju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za 2018., a SDP ima prijedlog zaključaka kako bi se rad te institucije reformirao i unaprijedio.

Reforma pravosuđa je jedno od ključnih pitanja u BiH. U protekle dvije godine brojne su kritike na rad pravosudnih institucija, brojni slučajevi su nerazjašnjeni, povjerenje građana u te institucije je sve manje te se promjene nameću kao imperativ.

Tako je SDP izašao sa svojim prijedlogom zaključaka u cilju reformisanja VSTV-a kao krovne pravosudne institucije u BiH.

Prvi zaključak je da Parlament FBiH poziva Parlament BiH da donese izmjene zakona o VSTV-u, s naglaskom na to u kojem smjeru bi trebale ići izmjene i dopune zakona.

SDP traži da tužioce na svim nivoima vlasti imenuju nadležna zakonodavna tijela, odnosno parlamenti, na prijedlog VSTV-a uz postojanje mehanizma deblokada u postupku izbora. To se odnosi na situacije ukoliko nadležna tijela ne izvrše imenovanje u propisanom roku, SDP predlaže da se u tom slučaju imenuje osoba koja je prvoplasirani kandidat s liste uspješnih.

Također predlažu da zamjenike tužilaca imenuje glavni tužilac nivoa na koji se imenovanje odnosi.

Još jedna smjernica koju predlaže SDP je da članove VSTV-a više ne biraju i ne predlažu advokatske komore, već da se biraju iz reda univerzitetskih profesora pravne struke, koje opet javnim konkursom imenuje Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Ostaje da se vidi da li će prijedlog SDP-a dobiti potrebnu podršku.