Tužilaštvo BiH
0

Prijedlog pritvora za tri osobe zbog krijumčarenja ljudi

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za tri osobe lišene slobode u okviru akcije "Tara“, osumnjičene za krivično djelo organizirani kriminal i krijumčarenje ljudi.

Upućen je prijedlog za određivanje pritvora za Agana Kadušića (1960), nastanjenog u Novom Gradu/Bosanskom Novom, lišenog slobode u Sarajevu, Zorana Bašića zvanog Colo (1964), nastanjenog u Posušju, lišenog slobode u Posušju, i Marinka Bašića (1961), nastanjenog u Posušju, lišenog slobode u Posušju.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, mogućnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo.

Dvije osobe lišene slobode nakon saslušanja su puštene da se brane sa slobode, a još uvijek se traga za dvojicom osumnjičenih.

U okviru akcije kodnog naziva "Tara“, koju provode policijski i pravosudni organi više zemalja, u Tužilaštvu BiH je donesena naredba o provođenju istrage protiv 23 osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.